Runsaasti sinilevää Santtion uimarannalla

Sinilevätilanne Lounais-Suomen alueella on kuluvalla viikolla helpottunut entisestään viime viikkoon verrattuna. Runsaasti sinilevää on jälleen havaittu kahdella ELY-keskuksen vakiohavaintopaikalla. Hieman sinilevää avaittiin 14 vakiohavaintopaikalla.
Muita sinilevähavaintoja ei ole viikon aikana ilmoitettu ELY-keskukseen, ja Järvi-Meriwikiin on kirjattu huomattavasti vähemmän levähavaintoja viime viikkoihin verrattuna. Kuluvan viikon aikana hieman sinilevää on Järvi-Meriwikiin kirjattujen havaintojen mukaan havaittu ainoastaan Naantalin Askaistenlahdella.

Tuulet ja sateet ovat edelleen sekoittaneet vesistöjä hajottaen sinileväesiintymiä. Paikoin veden lämpötila on myös laskenut hidastaen sinilevien runsastumista. Pintavesistä ravinteet ovat runsaiden sinileväkukintojen myötä loppumassa, mikä on myös saattanut helpottaa sinilevätilannetta.
Toisaalta, mikäli tuulinen sää jatkuu, se voi tuoda ravinteita pintaveteen sinilevien ravinnoksi. On siis mahdollista, että sinilevät vielä pääsevät runsastumaan kesän aikana. Mihin suuntaan sinilevätilanne kehittyy, riippuu tulevista sääolosuhteista.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen leväseurannan Saaristomeren vakiohavaintopaikoilla sinilevää on havaittu vähän Merimaskun Kirkonsalmessa, Kaarinan Harvaluodossa ja Hovirinnan uimarannalla, Mynälahden Kärmäläisessä, Ruissalon Saaronniemessä, Nauvon Seilissä ja Korppoon Utössä.
Selkämeren vakiohavaintopaikoilla sinilevää on havaittu runsaasti Uudenkaupungin Santtion uimarannalla. Hieman sinilevää havaittiin Luvian Mustakarilla, jossa levämäärä oli vähentynyt viime viikosta. Vähän sinilevää on myös havaittu Rauman Otanlahdella ja Mannerveden Isossa Marjakarissa.

Vaikkakin sinilevätilanne on helpottunut, on edelleen syytä muistaa varovaisuus sinileväpitoisen veden kanssa. Vettä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, löylyvetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Edes keitettynä sinileväpitoinen vesi ei ole käyttökelpoinen, sillä sinilevien tuottamat myrkyt kestävät hyvin keittämistä.
Runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä ei kannata uida ja erityisesti lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää. Uimisen jälkeen on hyvä muistaa peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi. Vaikka rannalla ei esimerkiksi olisi enää näkyviä kukintoja, säilyvät myrkyt vedessä vielä muutamia päiviä kukintojen jälkeen.

 

Ely-keskuksen tiedote, artikkelikuva ei ole Sanntion rannalta.