Sinilevää edelleen Santtion uimarannalla

Sinilevätilanne on jatkunut Lounais-Suomen alueella viime viikon kaltaisena ja sinilevähavaintoja on tehty pääasiassa samoilla havaintopaikoilla kuin viime viikollakin. Runsaasti sinilevää on havaittu kolmella leväseurannan vakiohavaintopaikalla ja muut sinilevähavainnot ovat olleet runsaudeltaan vähäisiä.

Tuulet ja sateet ovat edelleen sekoittaneet vesistöjä hajottaen sinileväesiintymiä ja estäen pintakukintojen muodostumista. Leväseurannan ulkopuolisia sinilevähavaintoja ei ole kuluneen viikon aikana ilmoitettu
ELY-keskukseen, ja Järvi-Meriwikiin on kirjattu vain pari sinilevähavaintoa Saaristomereltä Vapparilta ja Naantalin Askaistenlahdelta.

Merialueen vakiohavaintopaikoilla sinilevää on havaittu tällä viikolla runsaasti Uudenkaupungin merialueella Mannerveden Isossa Marjakarissa ja Santtion uimarannalla.

Vähäisiä määriä sinilevää on havaittu Merimaskun Kirkonsalmessa, Kaarinan Harvaluodon ja Hovirinnan uimarannoilla, Ruissalon Saaronniemessä, Nauvon Seilissä ja Seilin intensiiviasemalla, Kustavin Ströömissä, Genbölen uimarannalla Kemiönsaarella sekä Rauman Otanlahdella.

 

Sisävesissä sinileväkukinta jatkuu runsaana yhtäjaksoisesti jo seitsemättä viikkoa Köyliönjärven Yttilän Otan havaintopaikalla. Hieman sinilevää on havaittu Dragsfjärdenin havaintopaikalla Kemiönsaarella sekä viime viikon tapaan Pyhäjärvellä Katismaan uimarannalla, Ylisjärven itärannalla ja Kiskon Kirkkojärvessä.

Vaikkakin sinilevätilanne on helpottunut, on edelleen syytä muistaa varovaisuus sinileväpitoisen veden kanssa. Vettä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, löylyvetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Edes keitettynä sinileväpitoinen vesi ei ole käyttökelpoinen, sillä sinilevien tuottamat myrkyt kestävät hyvin keittämistä.

Runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä ei kannata uida ja erityisesti lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää. Uimisen jälkeen on hyvä muistaa peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi. Vaikka rannalla ei esimerkiksi olisi enää näkyviä kukintoja, säilyvät myrkyt vedessä vielä muutamia päiviä kukintojen jälkeen.

 

Ely-keskuksen tiedote