Ruokolanjärvestä löytyi kalaa

Matkailutoimiston ja Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön yhteinen tempaus lauantaina Ruokolanjärven rannalla keräsi paljon osanottajia. Tiedon jakamisen, visailun ja kisailun lisäksi järvestä löytyi myös monenlaista kalaa.

Ruokolanjärven kalastuspuisto -hanke toteutettiin muutama vuosi sitten, mutta se ei lähtenyt oikein lentoon. Järveen istutettiin lohia ja myytiin kalastuslupia, mutta lohia ei istutusten jälkeen ole näkynyt eikä juuri kalastajiakaan.

Hankkeessa järven ympärille rakennettiin muutama laituri, Prykin puolelle lasinen grillikatos ja hankittiin muutama vene.

 

Nyt matkailutoimiston aloitteesta järven ja sen ympäristön käyttöä pyritään aktivoimaan.

– Nyt järvellä saa kalastaa maksamalla valtion kalastonhoitomaksu, alle 18- ja yli 65-vuotiaat eivät tarvitse sitäkään. Ja onkia ja pilkkiä saavat kaikenikäiset ilman lupaa, sanoo matkailusihteeri Irmeli Laaksonen.

Veneitä järven rannalla on ollut yksi, mutta lauantain tempausta varten niitä hankittiin kolme lisää ja kaikki neljä venettä ovat koko syksyn halukkaiden käytössä aivan ilmaiseksi.

– Myös grillikatosta voi hyödyntää kuka tahansa. Puita siellä ei ole, mutta omat puut tuomalla sinne voi tulen sytyttää ja grillata makkaraa tai vaikka valmistaa kalastussaaliin.

 

Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestöstä paikalla oli kalatalousasiantuntija Janne Antila. Hän jakoi materiaalia ja kertoi kalastuksesta kaikkea mahdollista. Järjestö toi myös tapahtuman käyttöön kalastusvälineitä, joilla halukkaat saivat kalaonneaan kokeilla.

– Tämänlaisiin tilaisuuksiin osallistuminen on yksi toimintamuotomme. Haluamme kertoa positiivisia asioista kalastuksesta erityisesti nuorille ja saada uusia harrastajia.

Antila on huomannut, että kalastusharrastuskin on siirtynyt entistä enemmän yksilölliseksi toiminnaksi. Ennen kuuluttiin seuroihin ja käytiin kilpailuissa, nyt varsinkin nuoret kalastelevat itsekseen.

– Kalastuksella ei enää ole sellaista ravintotaloudellista merkitystä kuin aikaisemmin, mutta yhä edelleen monissa kalastusta harrastavissa perheissä syödään itse kalastettua tuoretta kalaa jopa useita kertoja viikossa.

Kaiken kaikkiaan kalastus on harrastuksena pitänyt hyvin pintansa viime vuosien aikana jatkuvasti lisääntyneestä vapaa-ajantarjonnan joukossa. Se on juuri sellaista luonnonläheistä ja ekologista ja myös hyödyllistä tekemistä, joka nykypäivänä vetoaa.

 

Tapahtumassa oli Ruokolanjärven ympäri kiertävä tehtäväpolku, jonka varrella oli kymmenen tehtävärastia ja kaikkien vastanneiden kesken arvottiin palkintoja.

Kisailua oli mm. virvelin tarkkuusheitto ja tosiaan kalaa sai järjestä yrittää ongella tai uistimella.

– Haukia on tänään saatu saaliiksi, onkimalla on tullut pääasiassa ahvenia ja särkiä. Lisäksi tiedän, että järvessä on suutaria ja lahnaa, mutta niitä ei tänään ole tainnut kukaan saada.

Mielenkiinnon vuoksi matkailutoimisto päätti jo, että vastaava tapahtuma järjestetään ensi vuonna, todennäköisesti jo alkukesällä.

 

Artikkelikuva: Jeremias Nurminen (vas.), Aaron Nurminen, Aava Räsänen ja Roni Sjöberg kokeilivat kalaonneaan lauantaina Ruokolanjärvellä.

Matkailusihteeri Irmeli Laaksonen ja kalatalousasiantuntija Janne Antila olivat tyytyväisiä lauantain tapahtumaan ja suunnittelivat ensi vuodeksi jo uutta.