Lapsiperheille tarjolla kohtaamispaikkoja

Kaiken avun ei tarvitse olla ammattiapua, vaan samassa asemassa olevine ihmisten ja perheiden kohtaamisen kautta pääsee keskustelemaan mieltä askarruttavista asioista ja saa monenlaisia vinkkejä arjen ongelmatilanteiden ratkaisemiseen.

Tällaisia lapsiperheiden ”vertaistukiryhmiä” eli avoimia kohtaamispaikkoja kuten perhekahviloita ja -kerhoja tarjoavat Vakka-Suomen alueella MLL ja seurakunnat.

Ne ovat maksuttomia, avoinna säännöllisesti ja niihin voi osallistua yli kuntarajojen. Toiminnassa on alueella tuhansia käyntejä vuosittain ja siksi MLL:n yhdistykset ja paikalliset seurakunnat tiivistävät yhteistyötä toiminnassa Vakka-Suomen alueella.

 

Toiminnan perimmäinen tarkoitus on tukea yhteisöllisyyttä sekä tarjota vertaistukea ja varhaista tukea arjen pulmiin. Lapsiperheiden avoin kohtaamispaikka on myös paikka, jossa itse voi osallistua toiminnan järjestämiseen yhdessä muiden kanssa.

Kohtaamispaikka toimii vahvassa kumppanuudessa mm. kunnan, MLL:n Varsinais-Suomen piirin ja muiden toimijoiden kanssa.

 

Toimintaympäristö muuttuu ja avoin kohtaamispaikkatoiminta kehittyy siinä mukana. Nyt kehittävää yhteistyötä on tehty Vakka-Suomen seudun toimijoiden (Uusikaupunki, Laitila, Vehmaa, Taivassalo, Pyhäranta, Kustavi) mm. Lupa auttaa! Varsinais-Suomen Lape-hankkeen ja valtakunnallisen Perheet keskiöön -hankkeen (LSKL) kanssa.

Yhteistyössä on tehty ehdotus mm. siitä, mihin SoTe uudistukseen liittyvässä perhekeskustoiminnassa nämä kohtaamispaikat asemoituvat. Perheen näkökulmasta olennaisinta on, että ryhmät ovat avoinna kaikille perheille kuntarajoista riippumatta.

 

Avoimien kohtaamispaikkojen kävijät ovat tavallisia lapsiperheitä. Lapset osallistuvat joko vanhempien tai heille läheisten aikuisten kanssa. Avoimissa kohtaamispaikoissa jutellaan, leikitään lasten kanssa tai kuullaan asiantuntija-alustuksia.

Syksyn yhteisiksi teemoiksi on valittu mm. syödään yhdessä ja kotoilu. Avoimet kohtaamispaikat ovat merkittävä osa perheiden paikallista tukiverkostoa. Perheiden näkökulmasta kaiken tuen ei tarvitse olla ammattiapua – vertaistuki on tehokasta.

Perheille on koottu yhteisesite Vakka-Suomen seudun kunnissa toimivista MLL:n ja srk:n ryhmistä. Tiedot löydät tästä.

 

Artikkelikuva Ipanamessistä vuodelta 2014