Jääurheiluun mukaan koulujen kautta

Jäähallissa on ollut jää jo useamman viikon ja jääurheilijat ovat päässeet mielialustalleen. Jos jääkiekko tai ringette kiinnostaa niin UJK:n juniorijoukkueissa on vielä tilaa, samoin taitoluistelijoiden alkeisryhmään mahtuu mukaan.

Aivan uusille harrastajille on muutaman viikon kuluessa alkamassa koulut. Luistelukoulun, ringettekoulun tai kiekkokoulun kautta aukeaa ohjatusti perusteiden kautta tie aktiivisen harrastuksen pariin.

– Luistelukoulu alkaa reilun kuukauden päästä sunnuntaina lokakuun 7. päivä. Koulua pidetään tunti kerrallaan viikonloppuisin kuusi kertaa, kertoo UJK:n jääkiekkojaoksen puheenjohtaja Tom Nyberg.

Luistelukoulu on täysin ilmainen. Ilmoittautuminen tapahtuu Jää-Kotkien kotisivun kautta eli tänne. Aikataulu tarkentuu myöhemmin.

– Luistelukoulussa tarvitaan luistimet, kypärä on pakollinen ja käsineet ja myös juomapullo kannattaa ottaa mukaan. Lapsen mukana jäällä voi olla kaveri, mutta myös hänellä on oltava kypärä. Ikärajaa koulussa ei ole.

 

Ringettekoulu alkaa 29.9 eli ennen luistelukoulua. Se pidetään lauantaisin samaan aikaan UJK:n nuorimman ringettejoukkueen eli F-tyttöjen harjoitusten kanssa.

– Ringettekoulua pidetään koko kauden ajan. Koulussa F-tyttöjen valmentajat tulevat tutuksi ja siitä on helppo siirtyä joukkueeseen vaikka kesken kauden, jos taito ja halu riittävät, kertoo ringettejaoksen puheenjohtaja Petri Suominen.

UJK:lla on lasten ringettevarusteita, joita voi lainata. Alkuvaiheessa riittävät luistimet, maila, hanskat ja verkollinen kypärä, polvisuojat on suositeltava lisävaruste. Ringettekoulu kestää kerrallaan noin tunnin.

F-tyttöjen valmennuksesta ja ringettekoulusta vastaan Maria Uussaari, häneltä voi kysellä lisätietoja numerosta 040 866 8564.

 

Jääkiekkokoulun alkamispäivä on 30.9 ja toiminta menee samaan tapaan kuin ringettekoulussa.

– Jääkiekkokoulusta vastaa nuorin kiekkojoukkue eli G10 ja sen valmentajat ja koulu pidetään samaan aikaan joukkueen treenien kanssa, Nyberg kertoo.

Myös kiekkokoulusta voi kauden aikana siirtyä joustavasti pelaavaan joukkueeseen. Ringette- ja kiekkokoulussa aloitusvaatimuksena on se, että kykenee itsenäisesti pysymään luistimilla pystyssä ja liikkumaan.

– Jääkiekkokoululaisille seura antaa pelihousut käyttöön ja seuralla on myös paljon pieniä jääkiekkovarusteita, joita voi lainata.

 

Nyberg painottaa, että ei kannata suin päin rynnätä kauppaan ostamaan uusia varusteita.

– Uudet maksavat ja innostus saattaa mennä nopeastikin ohi. Seuran lainavarusteiden lisäksi jäähallilla toimii varustekirppis, josta voi ostaa hyväkuntoisia varusteita edullisesti ja kyselemällä löytyy varmaan lisää, sillä kasvuiässä varusteet jäävät jopa yhdessä kaudessa pieniksi ja jokaisessa kiekkoperheessä löytyy kaapista jotain pieneksi jääneitä varusteita.

Luistimet on ehkä jääurheilun henkilökohtaisin varuste, joiden hankkimista kannattaa ensimmäiseksi miettiä, mutta niitäkin saa uusia laadukkaita muutamalla kympillä.

Yhteyshenkilönä kiekkokoulussa toimii Pauliina Paju, p. 040-7767555.

 

Taitoluistelussa harjoitusryhmät ovat olleet jäällä heti siitä lähtien kun se oli mahdollista.

– Taitoluistelussa ei ole varsinaista koulua, mutta meillä on aloittelijoiden ryhmä nimeltä Helmet, johon otetaan uusi luistelijoita koko kauden ajan, kertoo taitoluistelujaoksen puheenjohtaja Pauliina Piirainen.

Aloittelijoiden ryhmässä opetellaan luistelun perusteita eli se korvaa tavallaan luistelukoulun ja mukaan voi tulla siis vaikka ei osaisikaan luistella. Itsenäisesti pitää kuitenkin pärjätä eli vanhemmat eivät saa tulla jäälle.

– Helmet harjoittelee kaksi kertaa viikossa, keskiviikkoisin ja lauantaisin. Jos tulee lokakuun loppuun mennessä mukaan, niin pääsee vielä mukaan taitoluistelijoiden joulunäytökseen.

Nuorimmat harrastajat ovat kolmevuotiaita ja harjoitteluryhmä määräytyy täysin taitojen mukaan, ei ikävuosien.

– Luistimet ja kypärä ovat pakollisia varusteita, luistimien ei tarvitse olla taitoluistimet vaan hokkareilla ja harjoitusluistimilla pääsee hyvin alkuun.

Uudet taitoluistelijat ottaa vastaan Johanna Uurasmaa, hänet saa kiinni puhelimitse numerosta 050 3581132.

 

Piirainen, Nyberg ja Suominen korostavat kaikki matalaa kynnystä harrastuksen aloittamiseen. Jäähallikaan ei ole mikään ihmeellinen paikka, vaan neuvoa ja apua saa kaikilta vastaantulijoilta ja uudet harrastajat otetaan avosylin vastaan.

– Aloittaminen ja nuorempien juniorien kohdalla jääurheilulajien kustannukset eivät Uudessakaupungissa ole läheskään sellaista luokkaa kuin jossain isoissa kaupungeissa. Rohkeasti vaan hallille tai vääntämään puhelimeen yhteishenkilöiden numeroa ja kysymään lisätietoja.

Lisätietoja eri kouluista, alkeisryhmistä ja UJK:n toiminnasta yleensä löytyy seuran kotisivulta eli tästä.

 

Artikkelikuva: Taitoluistelijoiden Helmet-ryhmässä aloittelijoita ohjataan kädestä pitäen.