Horisontissa Uusia havaintoja

Alisenkadun Galleria-Taidelainaamo Horisontissa avautui tänään torstaina uusi näyttely, jonka nimenä on Uusia havaintoja. Vakiotaiteilijoiden lisäksi mukana on jälleen yksi nuori taiteilija, tällä kertaa hän on lokalahtelainen Karoliina Kurkilahti.

Karoliina Kurkilahti.

– Iskä piirtää ja mamma maalaa, heiltä olen varmaan saanut alkuinspiraation. Olen piirtänyt siitä lähtien kun sain kynän käteen ja piirtäminen ja maalaaminen on pääharrastukseni, koulussakin piirtelen tuntien aikana, muidenkin kuin kuvataidetuntien, Karoliina kertoo.

Viime vuodet hän on käynyt Kuvataidekoulussa Auli Sormusen kurssilla ja Karoliinan töitä on ollut esillä koulun yhteisnäyttelyssä viime kesänä, mutta nyt hän on ensimmäistä kertaa ”oikeassa” galleriassa.

– Piirrän ja maalaan eniten syksyisin ja talvisin, keväällä alkaa olla muuta tekemistä ja kesäisin aika menee pääasiassa töissä ja muissa kesäjutuissa.

Karoliina myös on ehtinyt jo elää erilaisia kausia, välillä ovat kiinnostaneet kasvit ja talvella kiinnostukset kohteena olivat kädet. Horisontissa onkin tiiviisti toisiinsa liittyvä kuuden ”käsikuvan” sarja, joihin jokaiseen Karoliina on kirjoittanut myös lyhyen tekstin.

 

– En ole aiemmin nähnyt töitä, jotka Karoliinalta on täällä nyt esillä, mutta kun näin ne niin henkäisin syvään. Niistä ei oikein voi sanoa edes mitään, ne puhuvat puolestaan, totesi kuvataidekoulussa Karoliinaa ohjannut Auli Sormunen.

Hänen mielestään työ kuvastavat taiteen voimaa ja sitä, miten taidetta voi käyttää hyväkseen.

– Taiteilijana Karoliina on kokeileva ja rohkea, Auli sanoi.

– Ja jääräpäinen, jatkoi Karoliina itse.

Karoliina Kurkilahden Rasta.

– Sekin on totta, en voi tyrkyttää hänelle omia näkemyksiä, mutta voin antaa ideoita ja avartaa näkökulmaa, mutta Karoliinalla on todella voimakas sisäinen maailma, joka pyrkii ulos. Uskon, että kuulemme Karoliinasta ja näemme hänen töitään myöhemminkin.

 

Karoliinan töiden lisäksi esillä on siis gallerian ”omien” taiteilijoiden töitä eli mukana ovat Johan Elfving, Seija Itäranta, Esko Lappalainen, Hiltu Sallinen, Heli Sammalisto, Auli Sormunen, Valto Vaalikivi ja Juhani Vuorisalmi.

– Haluamme ottaa mukaan nuoria taiteilijoita, tämä on kuitenkin heille tapahtuma, jonka voi liittää ansioluetteloonsa. Ja nuorten kanssa toimiminen antaa aina jotain meille vanhemmillekin, totesi näyttelyn avannut Juhani Vuorisalmi.

Horisontissa nähdään vielä marras-joulukuussa yksi näyttely, jonka nimenä on Näkemisen vapaus.

Horisontti Alinenkatu 24:ssä on auki tiistaista perjantaihin kello 13-17 ja lauantaisin kello 10-14. Sen näyttelyihin voi käydä tutustumassa vapaasti.

 

Artikkelikuvassa Karoliina Kurkilahden kuuden työn sarja nimeltä Sinäkin voit.