Muovijätteen kierrätys toimii hyvin

Kaupungin jätehuoltomääräysten mukaisesti on 10 huoneistoa tai enemmän sisältäviltä kiinteistöiltä kerättävä nykyään erikseen asumisesta syntyvä muovijäte. Kerääminen on lähtenyt hyvin käyntiin, mutta edelleen suoraan hyödynnettävän muoviin joukkoon eksyy kierrätykseen kelpaamatonta muovia tai jopa vieraita aineita.

– Jokaisen keräysastian kyljestä löytyy ohjeet ja ennen ulos menoa ohjeet voi tarkistaa vaikkapa meidän sivuiltamme (eli täältä), kertoo Remeon Uudenkaupungin ja Turun yksiköiden päällikkö Timo Räsänen.

Muovikeräykseen kelpaavat kotitalouden normaalit muovijätteet, kuten elintarvikkeiden muoviset pakkauksen, pesuaine- ja shampoopakkaukset, muovipullot ja muovikassit.

– Mutta esimerkiksi muoviset isot saavit, pressut tai muoviputket eivät ole sellaista muovia, jota uusiokäytettävällä muovilla tarkoitetaan, kuten eivät myöskään isot EPS-muovista eli styroxista tehdyt kuljetuslaatikot.

 

Räsänen muistuttaa, että sama periaate pätee muuhunkin erilliskerättävään materiaaliin, kuten lasiin. Väärä materiaali keräysastiassa aiheuttaa jossain prosessin vaiheessa käsinlajittelua ja vie ison osan koko toiminnan hyödystä.

Muovipakkausten pitää olla myös puhtaita, mutta Räsänen kehottaa siinäkin käyttämään järkeä.

– Miten paljon kannattaa vettä ja energiaa tuhlata jonkun pakkauksen puhdistamiseen? Energiankäytön kannalta voi kuitenkin olla parempi, että pistää kovasti likaisen pakkauksen suosiolla sekajätteeksi.

Muovijätteen keräys sai jokin aika sitten merkittävän lisäpotkun, kun uutisoitiin merissä kelluvista valtavista jätemuovilautoista, mutta asetusten kiristäminen oli lähtenyt jo paljon ennen sitä käyntiin.

 

Remeolle kertyy viikossa hyvinkin ison rekkalastillisen verran muovijätettä. Se kuljetetaan firman sisäisellä logistiikalla ensin Turkuun ja sieltä Fortumille Riihimäelle jalostettavaksi.

– Tehokkaalla muovijätteen keräämisellä taloyhtiöissä on mahdollisuus jopa säästää. Muovijätteen kuljetuksesta taloyhtiö maksaa vain kuljetusmaksun, mutta jos muovit olisivat sekajätteen seassa, ne kasvattavat sekajätteelle painon perusteella tulevaa lisämaksua. Joissain tapauksissa sekajätteen määrä voi muovin erilliskeräyksen ansiosta vähentyä merkittävästi ja useimmissa taloyhtiöissä ainakin 20-30 prosenttia.

Muovipakkaukset ovat ns. tuottajavastuun piirissä eli muovituotteen valmistaja tai maahantuoja maksaa myös sen keräämisestä ja kierrätyksestä.

 

– Määräyksen mukaan siis isommissa taloyhtiöissä keräys on järjestettävä, mutta mikään ei estä myös yrityksiä, pienempiä asuntoyhtiöitä tai yksittäisiä omakotiasukkaita kierrättämästä muovijätettä. Tällaisia valveutuneita tahoja on jo paljon.

Remeolta saa sopimuksen mukaa keräysastian vaikka pihalleen ja muovijätteet voi yksityishenkilö myös tuoda ilmaiseksi joko Remeon kierrätyspisteelle Orivolla tai vaikkapa Rinki-keräyspisteeseen, joka sijaitsee K-Itäpoijun pihalla. Samalla tuonnilla voi tuoda myös muuta erilliskerättävää jätettä ja Remeon asemalle myös esimerkiksi vanhoja sähkölaitteita ja elektroniikkaa.

– Asiakkailta saatu palaute kertoo, että kun muovia on ryhdytty keräämään erikseen, niin sen määrä on yllättänyt. Sekajätepussi pitää viedä ulos huomattavasti harvemmin kuin aikaisemmin.

 

Fortum valmistaa kerätystä muovista erilaisia muoviprofiileita ja -granulaatteja. Kierrätysmuovi on raaka-aineena laadukasta sekä myös edullisempaa ja ympäristöystävällisempää kuin uusi muovi.

 

Artikkelikuva: Kierrätysmuovin seasta löytyy valitettavasti mm. muovisia kaivonrenkaita, jotka eivät ole kotitaloudessa normaalisti syntyvää jätettä ja jopa styroxlaatikoita, näyttää Timo Räsänen.

Muovijätettä voivat yksityishenkilöt tuoda ilmaiseksi Remeon jäteasemalle Orinkujalla, josta löytyy myös astiat muilla erilliskerättäville jätteille sekä mm. elektroniikkaromulle.