Esko Aho vieraili Kalannissa

Entinen pääministeri Esko Aho (kesk.) vieraili perjantaina Männäisten Torilla Kalannissa. Aho keskusteli torilla yleisötilaisuudessa kaupunginjohtaja Atso Vainion kanssa positiivisesta rakennemuutoksesta ja seutukaupunkien tulevaisuudesta ja vastaili myös yleisökysymyksiin.

Esko Aho ei ole enää mukana politiikassa, mutta Uudenkaupungin tilanteeseen hän tutustui hyvin viime vuonna laatiessaan pääministerin tilauksesta selvityksen positiivisen rakennemuutoksen hyödyntämisestä Lounais-Suomessa.

Selvityksessä Aho ehdotti ratkaisuksi Siltasopimusta. Se perustuu huolellisesti mietittyyn ja selkeään konseptiin, eri toimijoiden saumattomaan yhteistyöhön sekä yksilöllisten valintojen helppouteen.

 

– Tilanne on reilussa vuodessa muuttunut, nyt voi sanoa koko Suomen olevan kasvussa. Samalla on menossa mielestäni eräänlainen kahtiajako, väestö siirtyy yhä enemmän kohti etelää, mutta perustuotanto, teollisuus, maa- ja metsätalous ja kaivosteollisuus kohti pohjoista, Aho totesi.

Päämediat sijaitsevat Helsingissä ja uutisointi ymmärrettävistä syistä rummuttaa pääkaupunkiseudun kehitystä, mutta jos tilannetta ei hoideta kunnolla eli tasapuolisesti, voi syntyä ongelmia.

– Toimivat kulkuväylät ovat kaiken kehityksen perusta ja varsinkin tilanteessa, jossa tapahtuu edellä mainittua siirtymää kahteen suuntaa, tulisi huolehtia liikenneverkon toimivuudesta koko maan mittakaavassa.

Aho tutki viime vuonna työllisyyskehitystä eri alueilla ja havaitsi, että yleisestä käsityksestä poiketen pääkaupunkiseudulla kehitys oli selvästi heikompaa kuin maassa keskimäärin ja tämäkin tukee käsitystä siitä, että Uusimaa ei ole paikka, jonne kaikki resurssit tulee keskittää.

 

Esko Aho.

Aholta kyseltiin mm. asuntotilanteesta, koulutuksesta ja miten saadaan autotehtaan työntekijät viihtymään Uudessakaupungissa. Aho ei mitään konkreettisia vastauksia voinut antaa, mutta heitti muutamia mielenkiintoisia ideoita.

– Kainuussa oli aikanaan kova pula lääkäreistä ja heitä yritettiin saada sinne monilla eri kampanjoilla ja ilmoituksilla ilman tulosta, mutta lopulta löytyi oikea foorumi ja se oli Metsästäjä-lehti.

Kainuussa on erinomaiset mahdollisuudet metsästykseen ja vaikka metsästystä harrastavia lääkäreitä ei Suomessa ole kovin paljon, niin sen verran kuitenkin, että Kainuun lääkäripula helpottui.

– Samaa kannattaa miettiä täälläkin, etsikää jokin vetovoimatekijä, se voi olla melko marginaalinenkin, mutta sellainen, jolla voi erottua.

Tällaista työtä onkin jo tehty, sillä työn alla olevan kaupungin viestintäohjelman osana Turun Kauppakorkeakoulun opiskelijat laativat keväällä hahmotelman, miten määrättyjä kohderyhmiä voisi houkutella tänne. Ongelmana vaan siinä yhteydessä todettiin monen ryhmän kohdalla asuntotilanne, joka estää muuton, vaikka vetovoimatekijä olisikin olemassa.

 

Kaupunginjohtaja Atso Vainio lahjoitti Aholle kaupungin strategiakortit ja totesi, että kaupunki tavoittelee lähivuosina voimakasta väestökasvua.

– Megatrendi on se, että väki siirtyy koko ajan kohti suurkaupunkeja, mutta Uusikaupunki aikoo uida tässä suhteessa vastavirtaan.

Vainio oli kuitenkin huolissaan siitä, miten positiivisen kehityksen alkuun päässeet kaupungit, kuten Uusikaupunki, kykenevät täysimääräisesti hyödyntämään tilanteen.

– Meillä on olemassa toimivat keinot negatiivisen rakennemuutoksen kohteeksi joutuneiden alueiden auttamiseen, mutta positiivisen rakennemuutokset hyödyntämiseen vasta ollaan kehittämässä jotain. Se on huonoa asia Uudenkaupungin, mutta myös koko Suomen kannalta.

Positiivisen rakennemuutokset ns. PORE-rahoja on toki saatu mm. kaupungin väylähankkeiden toteuttamiseen, mutta monella muulla alueella, kuten esimerkiksi koulutuksessa, konkretia puuttuu.

Esko Aho paljasti pikapuoliin esiteltävästä ensi vuoden budjetista, että siellä on tulossa rahaa mm. alueen liikennehankkeisiin, mutta ei sen tarkemmin voinut yksilöidä minne ja miten paljon.

 

Perjantain tapahtuma oli jatkoa Männäisten torin elokuisiin ohjelmallisiin tapahtumiin. Seuraavan kerran torilla tapahtuu marraskuussa.

 

Artikkelikuva: Kaupunginjohtaja Atso Vainio keskusteli perjantaina Männäisten torilla entisen pääministerin Esko Ahon kanssa.