Laulu-Veikkojen historiaa esillä kirjaston näyttelytilassa

Uudenkaupungin Laulu-Veikot täytti tänä vuonna 70 vuotta. Virallinen perustamispäivä on jo ohitettu, mutta varsinaiset juhlat pidetään marraskuun 10. päivä juhlakonsertin merkeissä Pohitullissa.

Yleensä tasakymmeninä kuoro on toteuttanut juhlajulkaisun, mutta tänä vuonna voimavarat suunnattiin seuran toiminnasta kertovan näyttelyn kokoamiseen. Näyttely on lokakuun ajan esillä kirjaston näyttelytilassa.

Näyttely sisältää monipuolista materiaalia, on useita leikekirjoja, on valokuvia, Lauluviesti-lehtiä, tapahtumajulisteita, juhlajulkaisuja, viirejä, äänitteitä ja niin edelleen.

 

– Toimintamme on vuosikymmenten aikana ollut hyvinkin laajaa. Kuorolaulu on ollut punaisena lankana, mutta esimerkiksi iltamiin olemme valmistelleet näytelmiä ja sketsejä, joka on ollut mieskuorolle ainutlaatuista toimintaa, kertoo kuoron taiteellinen johtaja Pekka Harmovaara.

Vuodesta 1978 lähtien kuoro on kolmen vuoden välein tehnyt esiintymismatkan ulkomaille, aina Floridan Disneylandia myöten ja niin edelleen.

Kuoron juhlakonsertit ovat olleet erittäin suosittuja. Katsojia on ollut niin paljon, että Helsingissä eivät ole tahtoneet uskoa, kun kuoro on ilmoittanut yli 1000 katsojan konserteista.

Lisäksi kuorolla on perinteisiä pienempiä esiintymisiä ympäri vuoden ja sen puitteissa on toiminut myös pienempiä lauluryhmiä, jotka ovat esiintyneet monissa juhlissa ja tapahtumissa.

 

Näyttelyä esittelivät tänään Pekka Harmovaara, Raimo Kuusinen ja Jaakko Lindström. Jokaiseen esiintymisjulisteeseen ja tapahtumaan liittyi jokaisella muistoja ja tarinoita, joista osa on toki kirjattu historiikkeihin.

Kuoro on ollut oleellinen osa kaupunkia vuosikymmenet, joten näyttelyyn tutustumalla sukeltaa samalla kaupungin historiaan.

– Historian lisäksi näyttely katsoo tulevaan. Nyt kun Pekka Harmovaara on valmistelemassa jäähyväiskonserttiaan ja uusi johtaja Petri Hatakka on astumassa remmiin, niin haluamme tällä näyttelyllä tuoda esille kuorolaulua yhtenä harrastusmahdollisuutena, totesi Raimo Kuusinen.

Pekka Harmovaara toi aikanaan taiteelliseksi johtajaksi ryhtyessään kuoroon uusia tuulia, aluksi oli ehkä tietynlaista muutosvastarintaa, mutta nopeasti Pekan ajatukset saivat vastakaikua, uudistumista kuoroveteraanit toivovat vaihdoksen yhteydessä nytkin tapahtuvan, toki vanhoja pitkiä perinteitä pitää kunnioittaa.

 

Kuoron tulevaisuuden lisäksi miehet ovat huolissaan poikien asemasta. Tuntuu kuin pojat olisivat sivussa monesta asiasta, he ovat pelaamassa tietokoneella tai potkimassa palloa, mutta tuntuu, että kulttuuripuolella ja yhteiskunnassa muutenkin naiset jylläävät.

– Me harjoittelemme joka maanantai Pohitullin koulun musiikkiluokassa kello 18:00-20:15. Paikan päälle voi tulla vaikka ihan vaan kuuntelemaan, mitä me teemme.

 

Monista tarinoista kerrottakoon tässä Jaakko Lindströmin muisto Unkarin matkalta.

– Meillä oli tapana ulkomaan konserteissa esittää pari kappaletta paikallisella kielellä, aina se ei ollut ihan helppoa. Unkarissa olimme konsertin kenraaliharjoituksissa kaupungilla ja meitä kuunteli muutamia paikallisia ihmisiä, kun esitimme kaksi unkariksi opettelemaamme laulua. Ensimmäisen aikana oli aivan hiljaista, mutta jossain vaiheessa toista laulua alkoi hymyjä ilmestyä kuulijoiden kasvoille, kun he huomasivat, että laulamme heidän äidinkielellään.

 

Artikkelikuva: Laulu-Veikoista näyttelyä ovat olleet kokoamassa mm. Pekka Harmovaara (vas.), Raimo Kuusinen ja Jaakko Lindström