Asuntojen myyntiaika lyhentynyt ja hinta noussut

Ylen tekemä laaja tutkimus asuntojen hinnoista ja myyntiajoista osoittaa, että Uudenkaupungin keskusta-alueella asuntojen myyntiaika on parin vuoden aikana pudonnut puoleen, hintakehitys on ollut nousevaa mutta melko maltillista.

Selvityksen mukaan asuntojen keskimääräinen myyntiaika Uudenkaupungin keskustassa oli vuonna 2013 noin 30 päivää, josta se vuosittain nousi vuoden 2016 huippuunsa eli reiluun kahteen kuukauteen.

Kahden viime vuoden aikana myyntiajat ovat selvästi tipahtaneet, viime vuonna keskimääräinen aika oli 43 päivää ja tänä vuonna enää 36 päivää.

Lyhimmät myyntiajat ovat selvityksen mukaan Oulun ja Turun keskustassa, 30 päivää, joten Uudessakaupungissa ollaan hyvin lähellä sitä, esimerkiksi Helsingin kantakaupungissa ”nopeimmilla” alueilla myyntiaika on noin 40 päivää.

 

Asuntojen keskimääräinen hinta on Uudenkaupungin keskustan alueella pysynyt lähes paikallaan. Vuodesta 2013 vuoteen 2015 se oli noin 1150 euroa neliö, vuonna 2016 keskihinta putosi 1085 euroon neliö, nousi viime vuonna noin 1200 euroon neliö, jossa se on tänä vuonna pysytellyt.

Kerrostaloasuntojen kohdalla Uudenkaupungin keskustassa keskihinta on 1052 euroa neliö, rivitalojen 1260 euroa ja omakotitalojen 1221 euroa neliö.

 

Selvityksessä on mukana myös muita Uudenkaupungin alueita, mutta niissä tarpeeksi kauppoja julkaisemista ajatellen on tehty vain Kalannin keskustan alueella ja sieltäkin puuttuvat tämän vuoden tiedot.

Kalannin keskustan alueella asunnon myyntiaika oli muutama vuosi sitten vielä yli 100 päivää, mutta laski viime vuonna 49:ään päivään.

Asuntojen neliöhinta Kalannin keskustassa oli korkeimmillaan vuonna 2014, jolloin se oli 1096 euroa neliöltä, viime vuoden kaupoissa keskihinta oli 990 euro neliöltä.

Rivitaloilla ja omakotitalojen neliöhinnoissa ei Kalannissa ole eroa, kerrostalokauppoja on tehty niin vähän, että keskiarvoa ei ole laskettu.

 

Tutkimuksessa oli mukana kaikkiaan 300 000 asuntokauppaa vuoden 2013 alusta lähtien. Kuluvan vuoden osalta luvuissa ovat vain tammi-huhtikuun aikana tehdyt kaupat. Ylen juttu löytyy tästä.

 

Artikkelikuva: Keskusta-alueelle asuntojen myyntiaika on pudonnut parissa vuodessa puoleen ja myös hintataso on noussut, mutta ei mitenkään dramaattisesti.