Omakotiyhdistyksen lausunto kiinteistöveron korotusesityksestä

Suomen hallitus on valmistelemassa mittavaa kiinteistöverouudistusta. Sen voimaantuloa on kaavailtu vuodelle 2022. Uudistuksessa tulee kiinteistöjen maapohjan arvo muodostumaan alueella toteutuneiden kiinteistökauppojen perusteella. Siinä yhteydessä tullaan koko maassa ja myös Uudessakaupungissa käymään reipasta paikallista keskustelua siitä, mille tasolle kiinteistövero asetetaan. Tästä syystä kaupunginhallituksen tällä viikolla antama esitys kiinteistöveron korotukselle tuntuu ennenaikaiselta ja erikoiselta.

Uusikaupunki on saanut merkittävää positiivista mainetta autotehtaan hyvän työllisyystilanteen ansiosta. Nyt pitäisi saada uudet työntekijät myös asumaan kaupunkiin. Siihen ei tietoinen asumiskulujen korotus sovi.
Kiinteistöveron korotuksen todellinen keskimääräinen vaikutus on vakituisen asunnon kohdalta keskimäärin yhdeksän prosenttia ja vapaa-ajan asuntojen osalta viisi.
Asumiskustannuksiin kohdistuu muutenkin kovia paineita viitekorkojen nousun, sähkön hinnan ja siirtokustannusten sekä öljyn kallistumisen vuoksi.

Asumisen kallistuminen käy meidän jokaisen asukkaan kukkarolle mutta erityisen hankalaa se on ikäihmisille, jotka eläkkeestään maksavat kasvavat kustannukset. Pellervon taloustutkimuksen PTT:n asumismenoselvityksen mukaan omakotitalossa yksin asuvalla eläkeläisellä asumismenojen osuus voi olla lähes 40 prosenttia. Jokainen lisäeuro siihen on liikaa. Tavoitteenahan on, että ihmiset voisivat asua mahdollisimman pitkään omassa kodissaan.
Uudenkaupungin Omakotiyhdistys ry esittää, että kaupunginvaltuusto hylkää hallituksen kiinteistöveron korotusesityksen ja ratkaisee budjetin rahoituksen muulla tavoin.

Uudenkaupungin Omakotiyhdistys ry
Arto Salonen, pj