Hallintosääntö läpi yhdellä muutoksella

Valtuusto hyväksyi illan kokouksessaan uuden hallintosäännön ja siihen liittyvän organisaatiokaavion kahden äänestyksen jälkeen. Toinen äänestys toi muutoksen hallituksen esitykseen, toinen ei.

Muutos koski kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntalautakunnan eli tulevan hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan jäsenmäärää. Esityksessä lautakunnan jäsenmäärä oli ehdotettu korotettavaksi 11:een nykyisestä yhdeksästä.

Lautakunta oli jo omassa lausunnossaan yksimielisesti sitä mieltä, että yhdeksän on sopiva määrä ja valtuustossa muutosesityksen teki lautakunnan jäsen Martti Luotonen (kesk.) ja se sai kannatusta eri puolilta salia, mm. lautakunnan puheenjohtajalta Seppo Laineelta (sdp) ja jäseneltä Pilvi Marselalta (kok).

 

Jäsenmäärän kasvattamista kannattivat puheenvuoroillaan pienryhmien edustajat eli vasemmistoliiton Sami Laaksonen ja ProUkin Matti Ankelo.

Laaksosen mukaan kaupungissa panostetaan hyvinvointityöhön ja sen vuoksi lautakunnan jäsenmäärää olisi syytä kasvattaa. Se lisäisi demokratiaa ja tehostaisi lautakunnan toimintaa.

Matti Ankelo muistutti, että nyt ollaan tekemässä hallintosääntöä, jonka on tarkoitus olla voimassa useita vuosia eikä jäsenmäärää voi tarkastella pelkästään nykyisen lautakunnan toimivuuden kautta. Jäsenmäärän kasvattaminen antaisi myös pienryhmille mahdollisuuden saada edustajansa jäseneksi.

 

Äänestyksessä jäsenmäärän pitäminen nykyisessä yhdeksässä sai 29 ääntä ja kasvattaminen 11:een 13 ääntä.

11 jäsenen kannalla olivat Matti Ankelo, Li Grönlund, Eerik Junnila, Sami Laaksonen, Mauri Partanen, Esko Tähtinen, Helle Vahtera, Heikki Wala, Tuija Vaurio, Taija Viljanen, Riikka Riihijärvi, Heli-Päivikki Laurén ja Anja Savolainen.

 

Toinen äänestys käytiin hallintosäännön luottamuspalkkioiden kohdalla. Edellisen kerran luottamuspalkkioita tarkasteltiin ja korotettiin edellisen valtuustokauden lopussa ja nyt asia nousi jälleen esille.

Korotuksia palkkioihin esitti vasemmistoliiton Sami Laaksonen. Hallituksessa korotukset kokouspalkkioiden osalta hyväksyttiin, mutta puheenjohtajien vuosipalkkioiden kohdalla Laaksosen esittämiä suuria korotuksia pienennettiin noin 30 prosenttiin.

Valtuustossa ei varsinaisesti hallituksen hyväksymistä palkkioiden suuruuksista puhuttu, vaan ennemmin siitä, että korotuksia ollaan tekemässä näin nopeasti edellisten jälkeen ja siitä, että valtuusto korottaa omia palkkioitaan, kun viimeksi korotuksen suoritti edellinen valtuusto.

 

Korotusten voimaantulon siirtämistä seuraavan valtuustokauden alkuun ehdotti kokoomuksen Timo A. Järvinen. Hän perusteli esitystä sillä, että edellisestä on niin vähän aikaa.

– Korotuksen vaikutus on noin 40 000 euroa vuodessa. Eniten tässä esityksessä ottaa vastaan hallintohygienia eli olemme korottamassa omia palkkioitamme.

Kokoomuksen Tomi Salo sanoi, että omien palkkioiden korotus on vastoin hänen periaatteitaan ja kannatti Järvisen siirtoesitystä.

Keskustan Mika Sjöblom totesi, että hallituksessa asiasta keskusteltaessa esitetyt korotukset olivat isompia ja nykyinen esitys on kompromissi, mutta kun hallituksessa oli esityksen kannalla, niin ei aio valtuustossakaan mielipidettään muuttaa.

 

Korotuksia alun perin esittänyt vasemmistoliiton Sami Laaksonen vähätteli korotusten taloudellista merkitystä ja sanoi, että kyseessä on vain palkkioiden nosto vastaavankokoisten kuntien tasolle, josta ne ovat jääneet jälkeen.

ProUkin Matti Ankelo totesi, että kyse on siitä, miten valtuusto arvostaa omaa työtään.

– Vaikka palkkiot jätettäisiin vallan pois tai ne korotettaisiin kolminkertaiseksi, niin sillä ei kaupungin taloutta pelasteta.

 

Äänestyksessä kaupunginhallituksen esitys sai taakseen 24 ääntä, Järvisen esitys 17. kaksi valtuutettua äänesti tyhjää.

Järvisen esitystä kannattivat hänen lisäkseen Esa Aaltonen, Rauno Aaltonen, Maija Junkola-Lehtonen, Tarmo Kangas, Johanna Kutila, Anne Kuusisto, Olli Laivo, Martti Luotonen, Pilvi Marsela, Vesa Paldanius, Mauri Partanen, Birgitta Runola, Tomi Salo, Lasse Virtanen, Sami Virtanen ja Veli-Matti Virtanen.

Tyhjää äänestivät Raimo Löfstedt ja Anja Savolainen.

 

Kokouksesta oli poissa viisi valtuutettua, kaikki sosialidemokraatteja. Merja Kosken tilalla oli Riikka Riihijärvi, Lea Myllymäen tilalla Heli-Päivikki Laurén, Jaana Packalénin tilalla Marko Turunen, Janne Sjölundin tilalla Juhani Konttinen ja Jouni Tissarin tilalla Anja Savolainen.