Satuja ja sadunomaisia maalauksia

Runonkulman Galleriassa avautuu tänään Riitta Myllymäen näyttely Satumaa. Näyttely koostuu uusista ja vanhoista teemaan sopivista öljyvärimaalauksista ja kollaaseista.

– Olen maalannut jo kauan. Tulin 1970-luvun puolivälissä autotehtaalle töihin ja jonkin aikaa meni kotiutuessa, mutta sitten aloin miettiä harrastusta ja sen löysin maalaamisesta.

Ensimmäisen opin hän sai Keijo Liimataisen kurssilta ja sen jälkeen oppia on tullut monelta muultakin taholta.

– Aikanaan tykkäsin koulussa kuvaamataidosta ja sain siitä hyviä numeroitakin ja kai se kipinä ihan alun perin on sieltä lähtöisin. Ensimmäisestä kurssista lähtien olen maalannut säännöllisesti.

Myllymäki on raumalaisen Inspiran perustajajäsen ja hänellä on Raumalla ollut näyttely- ja työtila kahden muun taiteilijan kanssa jo parinkymmenen vuoden ajan.

Hänen töitään on ollut Uudessakaupungissa ennenkin esillä mm. Crusellissa ja Runonkulman Galleriassa parisen vuotta sitten. Uuden näyttelyn työt ovat syntyneet melko pitkän ajan kuluessa.

 

– Näyttelyssä on töitä myös lapsille. Sadut kiinnostavat minua monella tapaa, niissä on noitia, peikkoja ja hirviöitä, jotka aikuista voivat hirvittää, mutta eivät lasta.

Lapset kaipaavat selkeästi hyvää ja pahaa ja onnellinen loppu luo turvallisuutta ja luottamusta siihen, että kannattaa kasvaa aikuiseksi.

– Sadut kehittävät moraalia, auttavat tunteiden käsittelyssä ja antavat keinoja tosielämän ongelmien ratkaisuun.

 

Myllymäen maalausten aiheet liikkuvat esittävän ja ei-esittävän välimaastossa. Hän sanoo, että mielenkiintoisin työ on sellainen, jota voi käännellä suuntaan tai toiseen ja kuvakulman muutos tuo aina uuden ajatuksen.

– Käytän isoja töitä tehdessäni palettina voipaperia ja hyödynnän myös paletit eli kokoan niistä pienempiä kollaasitöitä, joita täälläkin on nähtävillä.

Esillä on myös kuvitettu prinsessasatutorni, joka koostuu useista kuvista ja tarinasta, jonka on sepittänyt Hannu Asposalo. Sadussa seikkailevat Vanhan Rauman prinsessat Helmi ja Mari sekä prinssi Hjalmar.

Näyttelyn avajaiset ovat tänään tiistaina kello 18 ja jatkossa näyttelyyn voi tutustua Gallerian aukioloaikoina marraskuun 25. päivään asti.

 

Artikkelikuva: Tänään tiistaina avautuu Runonkulman Galleriassa Riitta Myllymäen näyttely Satumaa.