Nuorisovaltuuston Naakka Anitta Mäkelälle

Nuorisovaltuuston vuosittain jakaman Naakka-patsaan sai tänä vuonna musiikinopettaja Anitta Mäkelä. Perustelujen mukaan hän on pitkällä työurallaan vaikuttanut positiivisella musiikinopetuksellaan moneen nuoreen ja saanut nuoria musiikin harrastamisen pariin.

Nuorisovaltuusto sai Naakka-patsaan aikanaan Varsinais-Suomen Liiton kilpailun palkintona vuonna 2005 ja seuraavasta vuodesta lähtien se on vuosittain myönnetty kiertopalkintona henkilölle tai yhdistykselle, joka on edistänyt esimerkillisesti nuorten toimintaa.

Anitta on toiminut Uudessakaupungissa musiikinopettajana jo yli 30 vuotta. Aiemmin hän toimi Raumalla musiikkiopiston pianonsoiton opettajana ja tuli Uuteenkaupunkiin kokeilemaan, miltä koulussa opettaminen tuntuu.

– Musiikkiopistossa oli kivaa mutta tämä oli vielä paljon kivempaa. Koulussa opettaminen on paljon monipuolisempaa ja olen täällä saanut opettaa nuoria, jotka ovat aineeseen motivoituneita. Tänne jäin enkä ole hetkeäkään katunut.

 

Vuosikymmenten aikana musiikinopetus on muuttunut, kuten muukin opetustyö. Tietokone on ottanut roolia, esimerkiksi nyt oppilaat voivat tietokoneen ja sopivan ohjelman avulla säveltää omaa musiikkia.

– Toinen muutos on se, että musiikki on nykyään merkittävä osa nuoren elämää. Jokaiselle on soitin, josta voi kuunnella musiikkia ja sitä tulee korviin päivän aikana todella paljon.

Se on kasvattanut nuorten musiikillista käsitystä, mutta toisaalta musiikista on tullut kulutustavaraa joka tulee ja menee.

– Erehdyin jokin aika sitten puhumaan uudesta kappaleesta, joka ilmestyi noin puolisen vuotta sitten. Oppilaat totesivat, että sehän on jo ikivanha juttu, uutta on viikon sisällä julkaistu musiikki.

 

Varsinaisen opetustyön lisäksi Anitta on toiminut mm. naiskuoron johtajana, mutta on siitä muutama vuosi sitten luopunut. Hän työskentelee edelleen virallisten tuntien ulkopuolella oppilaiden kanssa mm. musikaalin parissa.

– Olen soittanut ja laulanut pienestä pitäen. Aikanaan ajatuksissani oli musiikinopettajan tai matematiikan opettajan työ. Musiikki voitti, mutta pidän edelleen paljon myös matematiikasta.

Parasta musiikinopettajan työssä ovat oppilaat. Heidän intonsa ja motivaationsa tarttuu, vaikka joskus itseä vähän väsyttävää, niin oppilaiden pelmahtaminen luokkaan pistää itseenkin kierroksia.

Viikaistenmäelle tuleva uusi koulurakennus tuo myös musiikinopetuksen kannalta paljon uutta ja hienoa ja mahdollistaa entistä tiiviimmän yhteistyön mm. musiikkiopiston ja kansalaisopiston kanssa.

– Suunnittelussa otetaan alusta asti huomioon monikäyttöisyys joustavuus ja odotan lopputulosta innolla. Tosin todennäköisesti käy niin, että itse en ehdi uudessa rakennuksessa opettamaan.

 

Artikkelikuva: Naakka-patsaan luovuttivat Anitta Mäkelälle nuorisovaltuuston puheenjohtaja Kristiina Hällfors (vas.) ja varapuheenjohtaja Reija Pietikäinen (oik.).