Sukupuolena ihminen -kuvia Kirjastossa

Uudenkaupungin kirjaston Galleria Kirjavassa marraskuun ajan esillä Sukupuolena ihminen -näyttely, joka on kiertänyt ympäri Suomea ja herättänyt huomiota ajankohtaisella aiheellaan. Näyttely kertoo valokuvin ja haastatteluin siitä, millaista on olla transsukupuolinen Suomessa.

Trans- ja muunsukupuolisten määrää maailmassa on mahdotonta tietää, sillä kulttuuriset rajoitteet, pelko ja häpeä pitävät monet kaapinovet tiukasti suljettuina. Arvioiden mukaan pelkästään eurooppalaisista 1,5 miljoonaa kuuluu johonkin sukupuolivähemmistöön.

Korjausprosessiin hakeutuu Suomessa nykyään noin neljäsataa ihmistä vuodessa. (Lähde: Trasek, 2016.)

Sukupuolena ihminen -projekti kertoo haastatteluin ja valokuvin, millaista on olla transihminen nykypäivän Suomessa: mitä sukupuoli tarkoittaa kenellekin, miten muut ihmiset suhtautuvat, mitä kukin toivoo ympäröivältä yhteisöltä.

 

Projektiin on kuvattu ja haastateltu vuosina 2015 – 2017 transsukupuolisia ihmisiä eri puolilta Suomea eri elämäntilanteissa. Valokuvista ja haastatteluista on koottu näyttely, ja päämääränä on saada se vierailemaan mahdollisimman monella paikkakunnalla Suomessa.

Emme voi puhua toisten äänellä, mutta voimme puhua heidän puolestaan niin, että heidän äänelleen tulee lisää tilaa. Projektin tavoitteena on lisätä transnäkyvyyttä sekä ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta. Toivomme myös, että kuvat ja tarinat voisivat olla avuksi ja tueksi omaa sukupuoltaan pohtiville sekä heidän läheisilleen.

Projekti sai tunnustusta, kun Seta myönsi sille Asiallisen tiedon omena -kunniakirjan. Palkinto jaetaan vuosittain taholle, joka on edistänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asemaa tai levittänyt asiallista tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta.

Projektin työryhmään kuuluvat valokuvaaja Vesa Tyni, tuottaja Maiju Ristkari ja kuraattori Nina Suni.

 

Millaista on olla transihminen nykypäivän Suomessa

”Meillä oli 10 vuotta sitten lukion syyslomabileet mun kotona Kalajoella. Mä olin pistäny vieraat ulos ja olin menossa nukkuu, kun vilkasin peiliin. Siinä tajusin, että ei vittu, että tiedätkö että olet transsukupuolinen?” Aura, 27, Helsinki

”Mun keho ois paljon parempi, jos mä olisin saanut oikeat hormonit heti alussa. Silloin mun keho olisi vääntäytynyt sentään edes vähän oikeaan suuntaan. Mutta silloin kun mä olin nuorempi ei ollut tietoa näistä. Se asia pitää korjata. Transihmisten ei pitäisi joutua käymään läpi murrosikää ilman apua.” Iiro, 28, Oulu

”Kävin paljon läpi sitä, millaisen mallin annan mun lapsille. Että tarvitseeko elämä elää hammasta puremalla läpi, vai voiko elää täysillä, ei peläten vaan rakastaen.”Elise, 46, Helsinki

Auran, Iiron, Elisen ja kahdeksan muun ihmisen tarinat ja kuvat ovat nähtävillä näyttelyssä ja täällä.

Sukupuolena ihminen -nettisivut löytyvät täältä.

 

Teksti ja kuvat projektin.

 

Artikkelikuvassa Anne.

Vili.