Rauhanpuisto sai kesällä uusia ulottuvuuksia

Sonja Stenman kertoi keskiviikkona Lännentiessä kokoontuneille matkailualan toimijoille menossa olevasta keskustan elävöittämishankkeesta, johon yhtenä näkyvänä osana viime kesänä kuului Demokatu.

– Demokatu oli eräällä tavalla testi, jolla halusimme selvittää, miten kaupunkilaiset lähtevät mukaan yhteiseen kehittämiseen. Monin tavoin testi onnistui ja sen lopputuloksena tuli jopa kaksi pysyvää muutosta keskustaan eli skeittirata ja Rauhanpuiston valot.

Myös keskustan kaavan uudistaminen on käynnistymässä ja sitä ajatellen kaupungintalolla halutaan tietää, mihin suuntaan kaupunkilaiset haluavat keskustaa kehittää.

Demokatuun liittyi ennen varsinaista toteutusta työpajoja, joihin kaupunkilaiset saivat kokoontua ideoimaan ja miettimään tapoja keskustan elävöittämiseksi.

 

Demokadusta ja siihen liittyvistä asioista järjestettiin kesän jälkeen kysely, johon vastauksia tuli lähes 500. Rasti ruutuun vastausten analysointi on helppoa, mutta kun ihmiset hyvin aktiivisesti täyttivät myös vapaasana -laatikoita, niin niiden osalta vastausten läpikäynti on vielä kesken, mutta Stenman lupasi, että kaikki kyllä luetaan ja niistä kaivetaan esiin kannatusta saaneet asiat.

-Kokonaisuutena vastausten voi sanoa olleen positiivisia. Oli toki niitä, joiden mielestä tehdyt asiat eivät sovi keskustaan ja erityisesti mainittiin kävelykatu, osa halusi uudet asian Kaupunginlahden rannalle ja osa vastaajista totesi, että käy niin harvoin keskustassa, että asialla ei ole hänelle juurikaan merkitystä.

Ennen Demokatua tehdyssä kyselyssä lähes puolet vastaajista suhtautui hankkeeseen neutraalisti, sen jälkeen positiivisesti suhtautuvien määrä kasvoi selvästi, vastustajien määrä myös jonkin verran eli mielipiteet muodostuivat kun nähtiin, mistä oli kysymys.

– Autolla kulkemista ja pysäköintiä kävelykatu heikensi, mutta yleinen viihtyvyys kasvoi ja keskustassa kävelijöiden turvallisuuden tunne kasvoi.

Monissa vastauksissa toivottiin kadulle varjoa ja viilennystä. Ne toiveet liittyivät konkreettisesti projektin aikaiseen helleaaltoon, mutta ovat tietenkin myös jatkossa mietittäviä asioita, sillä kuumia kesiä voi tulla jatkossakin.

 

Rauhanpuiston uusi ilme ja siellä toteutetut asiat saivat sen sijaan hyvin positiivisen palautteen. Puistossahan toteutettiin valaistus, ja sinne tuotiin mm. penkkejä, mattoja ja riippukeinuja.

– Rauhanpuisto nähtiin aivan uudessa valossa, siellä vietettiin aikaa ja istuttiin piknikillä. Tai onhan suihkulähteen ympärillä penkeillä piknikkiä istuttu ennenkin, mutta nyt oltiin liikkeelle perheen tai kaveriporukan kanssa ja eväänä oli muutakin kuin juotavaa.

Stenmanin mukaan puiston viedyt tavarat pysyivät myös yllättävän hyvin kunnossa. Yksi riippukeinu pöllittiin, samoin yksi tuoli ja toinen meni rikki, mutta kokonaisuutena tavaroista pidettiin hyvä huoli ja ne koettiin tavallaan omaksi.

– Rauhanpuisto sai selvästi uusia ulottuvuuksia.

 

Keskustan kehittäminen ei suinkaan ole päättynyt tähän yhteen kokeiluun. Demokatukyselyssä tiedusteltiin myös talviaikaa ja vastaukset olivat kaksijakoisia.

– Jotkut totesivat, että talvi on niin hiljaista, että silloin ei kannata mitään edes yrittää, joidenkin mielestä taas talvella on erityisen paljon mahdollisuuksia, koska silloin ei ole mitään.

Onhan Uudessakaupungissa kaikenlaista syksyllä ja talvellakin, esimerkiksi menossa olevassa Lasten kuussa on tapahtumia lähes joka päivä.

– Marraskuun lopulla järjestetään kaikille avoin kumppanuus-seminaari, jossa pohditaan, miten yhdessä tekemällä kaupungista saadaan parempi paikka asua ja Demokadun osalta joulukuun alussa järjestetään kyselyn tuloksista työpaja.

 

Juttua muokattu 14:16, kivijalkakauppojen osalta poistettu väärin ymmärretty myynnin kasvu/väheneminen.

 

Artikkelikuva: Rauhanpuiston riippumatot olivat suosittuja ja niihin oli jossain vaiheessa jopa jonoa (kuva kaupungin sivulta).