Kulttuuri tekee monenlaista hyvää

Pohjoismainen kirjallisuusviikko avattiin eilen kirjastossa Iltahämärässä-tapahtumalla, jonka järjestivät yhteistyössä Uudenkaupungin Pohjola-Norden, Vakka-opisto ja kirjasto.

Ohjelmassa kuultiin ote islantilaisen Einar Mar Gudmundssonin vuonna 2012 julkaistusta romaanista Islannin kuninkaat, jota ei ole vielä suomennettu. Otteen luki kirjastonhoitaja Jaakko Törmälä.

Tilaisuuden avasi Anja Savolainen.

Kirja kertoo islantilaisen suvun monipolviset vaiheet vuosisatojen aikana. Törmälän lukema pätkä kertoi Asvald Knudsenista, eräänlaisesta islannin vanhojen saagojen taruolentojen nykyinkarnaatio, joka omasi yliluonnollisia kykyjä ja teki monenlaista tavallisen ihmisen kykyjen yläpuolella olevia asioita.

Pätkässä hän pelastui yliluonnollisella loikalla uppoavasta laivasta, auttoi vielä muutkin miehistön jäsenet turvaan ja lopuksi kiipesi lähes pystysuoraa ja liukasta vuorenrinnettä ylös kertomaan pelastajille, missä muut ovat.

 

Uudenkaupungin hyvinvointijohtaja Asta Engström kertoi erilaisiin tutkimuksiin viitaten miten taide ja kulttuuri vaikuttaa monin tavoin ihmisten hyvinvointiin.

– Esimerkiksi muistisairaudet ovat nousseet uudeksi kansantaudiksi. Tutkimuksissa on todettu, että erilaiset kulttuuriharrastukset, lukeminen, maalaaminen ja vaikka konserteissa käyminen pienentävät sairastumisen riskiä.

Musiikista on saatu hyviä kokemuksia mm. aivovaurioista toipumisessa, erilaisiin mielenterveyden häiriöihin taiteilla ja kulttuurilla on myös positiivinen vaikutus.

– Kulttuuri eri muodoissaan myös rauhoittaa ja vähentää stressiä. Nykyihmisellä negatiivisten tunteiden sietokyky on ehkä alemmalla tasolla kuin aikaisemmin, mutta kulttuuri vaimentaa myös tunteiden myrskyä.

Kulttuurilla on myös normaalissa elämässä positiivisia vaikutuksia. Esimerkiksi taustamusiikki tai taideteokset seinällä kohentavat mielialaa.

 

Kulttuuri tulee ymmärtää tässä(kin) yhteydessä laajasti. Se ei ole vain järjestettyjä tilaisuuksia tai tarkoituksella tehtyjä taideteoksia, vaan se voi henkilöstä riippuen olla mitä vaan muuta kuin varsinaista työtä.

Keskustelussa tulikin esille monenlaisia kulttuurin muotoja, esimerkiksi ikonimaalaus taustamuusikin soidessa, tanssi ja vaikkapa uuden vieraan aineen opiskelu on hyvinkin sellaista kulttuuria, joka luo hyvää mieltä ja saa aikaan muita positiivisia vaikutuksia.

– Kulttuurin harrastamisessa on sellainen haaste, että kaikkien tutkimusten mukaan se kasaantuu eli on niitä, jotka harrastavat kulttuuria monessa eri muodossa, mutta paljon niitä, jotka eivät harrasta sitä lainkaan.

Kulttuuri tulisiakin tehdä kaikille mahdolliseksi, myös niille, jotka eivät järjestettyihin tilaisuuksiin pääse.

Ja tietenkin puhuttiin myös resursseista, miten saada päättäjät ymmärtämään niin paljon hyvää tuovan asian merkityksen ja myöntämään sille lisää resursseja, jotka monen sivuvaikutuksen kautta lopulta tuovat monessa asiassa säästöä.

 

Artikkelikuva: Jaakko Törmälä luki otteen Einar Mar Gudmundssonin romaanista Islannin kuninkaat.

 

Hyvinvointipäällikkö Asta Engström referoi useita kulttuurin positiivisia vaikutuksia todistavia tutkimuksia.