Lapualaistaidetta Crusellissa

Crusellin vuoden viimeise taidenäyttelyn vieraat ovat normaalia kauempaa. Lapuan Taiteilijaseuran monipuolinen, kahdeksan taiteilijan töitä sisältävä näyttelyn avajaiset ovat tänään tiistaina kello 18 ja työt ovat esillä 12. joulukuuta asti.

Lapuan Taiteilijaseura on vuosittain pitänyt näyttelyjä lähikunnissa Pohjanmaalla ja joskus aikoinaan ystävyyskunnissa ulkomailla, mutta Uudessakaupungissa tai edes lähellä heidän töitään ei ole ennen ollut.

Näyttelyn nimenä on Kiertoliikettä. Sen kuraattorina on taidehistorioitsija Heta Kaisto, joka on tutustunut lapualaistaiteilijoihin työskennellessään intendenttinä Lapuan museoissa.

Heta Kaisto on näyttelyn kuraattori.

– Idean yhdistys sai ymmärtääkseni Kaisu Sadlerin kautta, hän on syntynyt Pohjanmaalla ja on Lapuan taideyhdistyksen jäsen ja myös Vakka-Suomen Taideyhdistyksen jäsen ja hän suositteli tänne tuloa, Heta Kaisto sanoi.

 

– Lapuan kuvataide on äärettömän rikas ja siellä on hyvä peruskoulutus taiteeseen. Tosin korkeampaa opetusta saadakseen pitää lähteä muualle. Lapualla on myös erinomainen kulttuurikeskus Vanha Paukku, jossa useat kulttuurin alat toimivat yhteistyössä ja innostavat toisiaan.

Crusellin kahdeksasta taiteilijasta osa on ammattilaisia, osa aktiivisia harrastajia. Töistä osa on tehty nimenomaan Uudenkaupungin näyttelyä varten, osa on valittu teemaan sopivina vanhoista töistä.

– Taiteen kenttä on Lapualla monipuolinen ja se näkyy tässäkin näyttelyssä. Töissä on käytetty monenlaista materiaalia ja tekniikoita.

Crusellissa on Rauno Lepistön hiili- ja lyijykynäpiirroksia, Henna Mantereen pukutaidekokoelma, Hanna Peltotuvan akryylimaalauksia, Sirpa Ulvilan abstrakteja maalauksia, Teija Takalan lasimaalauksia, Kaisu Sadlerin pronssireliefejä sekä Eija Kempaksen ja Minna Rajalan maalauksia.

 

Töitä haettaessa alkuperäisenä teemana oli Aika ja Kiertoliike syntyi spontaanista valittujen teosten kautta.

– Alkuperäinen teema toi taiteilijoille erilaisia mielleyhtymiä ja he löysivät siihen sopivia töitä vanhojenkin teosten joukosta.

Töitä valitessaan yhtenä ajatuksena oli tasavertaisuus ja sitä kautta teosten yhteen sopiminen niiden materiaalien erilaisuudestaan huolimatta. Asettelussa on myös asia huomioita ja rakennettu tilaan erilaisia näkymiä, jolloin eri suunnista näyttely avautuu erilaisena.

– Kiertoliike näyttelyn teemaksi tuli esiin ajan kulun kautta, esimerkiksi vuodenajoista, jotka monissa töissä ovat esillä, samoin elämänkaari on yksi esiin nouseva alateema.

 

Näyttelyn avoimet avajaiset ovat siis tänään kello 18-20 ja jatkossa siihen voi tutustua tiistai-perjantai kello 10-17 ja sunnuntain kello 12-16 aina joulukuun 12. päivään asti.

 

Artikkelikuva: Crusellissa on joulukuun 12. päivään asti esillä Lapuan Taiteilijayhdistyksen jäsenten töitä.

Hanna Peltotupa töidensä keskellä.
Näyttelyyn avautuu eri suunnista erilaisia näkymiä.