Vakka-Suomesta kotoutumisen mallialue

Vuoden alkupuolella käynnistynyt kolmevuotinen Asukasluotsaus-hanke on löytänyt jo sopivia toimintatapoja, mutta edelleen haetaan uusia keinoja löytää kohderyhmä paremmin. Alusta asti mukana olleen Mirva Salosen parina hankkeessa aloitti viime viikolla Granger Simmons.

– Hanke on koko Vakka-Suomen yhteinen hanke ja sen tarkoituksena on vastata alueen nopean kasvun haasteisiin erityisesti uusien asukkaiden kannalta, Mirva Salonen kertoo.

Alueelle muuttaa paljon uusia asukkaita eri puolilta. Hankkeessa autetaan heitä saamaan elämän peruspalaset uudella paikkakunnalla kuntoon ja sen jälkeen kotoutumaan ja jäämään alueelle. Lopputuloksena on kunnille uusia asukkaita ja yrityksille uusia pysyviä työntekijöitä.

– Autamme perusasioissa, kerromme mistä voi kysellä asuntoja, mistä löytyy minkäkinlaista palvelua, koulutusta tai kursseja ja kaikkea mahdollista, mitä uusille asukkaille tulee mieleen.

 

Mirva on ollut mukana mm. autotehtaan uusien työntekijöiden perehdyttämiskoulutuksessa ja sitä kautta löytänyt apua tarvitsevia. Pääosa alkuvaiheen asiakkaista on ollut niitä, jotka eivät osaa vielä kunnolla suomen kieltä.

– Mutta kyllä myös muualta Suomesta tulleet tarvitsevat palvelua, internetin käyttö ei ole kaikille tuttua eikä sieltä edes löydä kaikkea.

Suomen kieltä taitamattomille internetistä ei hurjasti löydy apua, sillä esimerkiksi alueen kuntien sivut ovat yleensä Suomeksi ja yritysten sivuilta taas ei englanniksi löydy kuin yrityksen asioita.

– Uudenkaupungin sivulla alkaa olla jo jotain tietoa englanniksikin. Yksi tavoite hankkeessa onkin yrittää koota paikkakunnalle muuttajan tarvitsema yleisin tieto yhteen paikkaan.

 

Yhteydenottoja on tehty myös muihin alueen yrityksiin ja niiden kanssa mietitty keinoja uusien työntekijöiden viihtyvyyden turvaamiseksi.

– Aika monet tietoa hakevat suuntaavat kirjastoon ja minä ja Granger ryhdymmekin ensi vuonna päivystämään kirjastossa keskiviikkoiltapäivisin. Muuten meidät saa kiinni puhelimitse.

Hanke on EU:n rahoittama, Ukipoliksen hallinnoima ja sen kotisivut löytyvät Ukipoliksen alasivuna tästä. Hankkeella on toimisto Ukipoliksen tiloissa.

Hanke ei pelkästään kohdistu alueelle muuttaneisiin vaan se haluaa aktivoida myös alueen yritykset, palvelujen tarjoajat, yhdistykset ja yksittäiset asukkaatkin huomaamaan, millainen voimavara uudet asukkaat ovat.

Jutun otsikkona on käytetty hankkeelle kehitettyä slogania.

 

Artikkelikuva: Granger Simmons ja Mirva Salonen vievät Asukasluotsaus-hanketta eteenpäin.