Joulun aika käynnistyi

Tämän päivän joulun avaus entistä monipuolisimpine ohjelmineen tapahtui erittäin mainiossa joulunavaussäässä. Nollan paikkeilla oleva lämpötila tosin oli tehnyt torille ja ympäristölle liukkaita paikkoja, mutta kun monta kertaa on kärsitty yli 20 asteen pakkasesta, vesi- tai räntäsateesta tai kovasta tuulesta, tai näistä lähes kaikista, niin niihin verrattuna vaiva oli pieni.

Vanhan ajan markkinoiden paikka oli siirretty korttelin verran etelään torin ja kirkon väliseltä Ylisenkadun pätkältä torin alalaitaan Alisellekadulle.

Torilla oli normaalikauppiaita ja myös Rauhanpuistossa oli nyt ohjelmaa. Uusi paikka tuntuikin ihan toimivalta ja myös kauppiaat olivat pääosin tyytyväisiä.

Vanhanajan markkinoita on pidetty useassakin paikassa. Monet kauppiaat ja yleisökin piti Raatihuoneen pihapiiriä tunnelmallisimpana, mutta siellä ongelmia tuli märällä kelillä.

 

Joulupukki fanien ympäröimänä.

Paikan lisäksi aikatauluakin oli rukattu. Perinteinen kello 16:n aikaan pidetyt puheet, jouluvalojen sytyttäminen ja joulukulkue karkkisateineen tapahtui nyt tuntia aikaisemmin. Oliko muutos jonkinlainen kannanotto kesä/talviajasta käytyyn keskusteluun ei selvinnyt, mutta jonkin verran tunnelmaa se laski.

Sää oli nimittäin niin kirkas, että sytytetyt jouluvalot ja torin kuusen uudet valot eivät sytytyshetkellä juuri erottuneet.

Tosin ilta pimeni nopeasti ja valot alkoivat erottua ja puoli viiden aikaan torin reunalla pidetty valoshow näkyi mainiosti.

 

Perinteisen nuorisovaltuuston pikkujoulurauhan julistuspuheen piti Helmi-Lotta Virtanen. Hän muistutti, että jouluaattoon on aikaa enää 29 päivää.

– Joulunalusaika on monelle kiireisintä aikaa vuodessa. On pikkujouluja, joulusiivousta, lahjojen hankkimista, joulutorttujen tekemistä, joulujuhlia ja monenlaista muuta, jotka virittävät mielen joulutunnelmaa.

Mutta kiireessä on toinen puolensa, jouluun valmistautuminen ei ole pelkkää onnea ja rauhaa. Joulusta on tullut suorittamista.

– Kun joulukiireet lisätään normaaliin hektiseen elämänmenoon, voi stressi yllättää ennen kuin on aika rauhoittua joulupuuron ääreen.

Miksi siis jouluun valmistavasta ajasta on tullut väkipakolla tehtyä väkertämistä ja pakkoperinteiden tuputtamista? Kaatuuko maailma siihen, jos en ehdi tehdä jokaiselle serkun lapsen kaimalle taatelikakkua?

– Ei ole olemassa oikeaa tapaa viettää joulua, vaan jokainen saa tehdä siitä omanlaisensa ja siten todennäköisesti paljon onnellisempi.

Puheen lopuksi hän julisti pikkujoulurauhan Uuteenkaupunkiin.

 

Artikkelikuva: Joulukulkue kääntyi tänä vuonna Aliseltakadulta ylös Koulukatua pitkin.

Pikkujoulurauhan julisti Helmi-Lotta Virtanen.