Jatkuva haku tuo Novidaan oppilaita pitkin vuotta

Novidalla vietettiin keskiviikkona ensimmäistä Ammatti-iltaa. Se oli tarkoitettu 8-9-luokkalaisten vanhemmille sekä myös vanhemmille ammattikoulutuksesta kiinnostuneille tai ammatin vaihtoa miettiville. Kävijöitä oli useita kymmeniä.

Koululla pääsi kiertelemään ja tutustumaan eri luokkiin ja työsaleihin ja opettajien kanssa keskustelemaan eri ammattien vaatimuksista ja työtehtävistä.

Kilpailu opiskelijoista eri oppilaitosten välillä on kovaa, sillä ikäluokat ovat pienentyneet ja mahdollisuuksia on paljon.

– Reilu kymmenen vuotta sitten Vakka-Suomen alueen ysiluokkalaisten tutustumispäivillä kävi yhteensä 450 nuorta, tänä vuonna luku oli vähän yli 300, kertoo apulaisrehtori Juha Jokinen.

Novida on viime vuosina järjestänyt monenlaisia tutustumispäiviä ja monet alat vielä omia tempauksiaan. Jokin aika sitten Novidalla oli Avoimet ovet, jolloin myös tehtiin koulua tunnetuksi mahdollisille uusille oppilaille ja heidän vanhemmilleen.

 

Vuoden alussa voimaan tullut laki muokkasi Novidankin toimintaa uuden lukuvuoden lähtien. Nykyään opiskelun voi aloittaa joustavasti mihin aikaan vuodesta tahansa.

– Mahdollisuutta on käytetty hyvin hyväksi, enemmän jopa mitä itse uskalsin odottaa. Koulun puolelta se vaatii lisää työtä, mutta kaikki hakeneet on voitu ottaa oppilaiksi, osa saman tien ja osa esimerkiksi jonkun jakson alussa.

Aiemmin, jos opiskelu keskeytyi kesken lukuvuotta esimerkiksi siksi, että ala ei vastannutkaan odotuksia, niin piti odottaa seuraavaan syksyyn ennen uutta aloitusta, nyt luppoaikaa ei välttämättä jää.

– Jokainen jatkuvaan hakuun tullut hakemus käsitellään muutaman päivän sisällä. Hakijan taustat käydään läpi, mitä koulutusta ja mitä työkokemusta löytyy ja peilataan koulutusalan tilanteeseen ja tehdään päätös, voiko aloittaa, millä tavalla ja milloin.

Lisätyötä oppilaitokselle aiheutuu jatkuvasta hausta paljon, mutta ainakin Novidassa järjestelmä on saatu toimimaan ja uusia oppilaita tulee säännöllisesti. Osa on nuoria mutta myös vanhempia alan vaihtajia on syksyn aikana aloittanut.

– Periaatteessa joka alalle voi hakea, joillakin aloilla opiskelun aloittamisen järjestäminen on haasteellisempaa kuin toisilla ja sopiva kohta ei ehkä ole heti, mutta kyllä kaikki on saatu onnistumaan.

 

– Alueen työllisyystilannehan on hyvä ja se on varmasti jopa jonkin verran pienentänyt kesken lukuvuotta tulijoita. Moni opinnot keskeyttänyt saattaa mennä töihin miettimään uutta suuntaa elämälleen, eikä välttämättä ihan heti halua uudelleen kouluun.

Voi ”helppo” alanvaihto olla myös ongelmallinen siten, että voidaan lähteä muualle hetken mielijohteesta tai jonkin pienen yksittäisen sattumuksen takia.

Ruuhkaksi asti tulijoita ei ole ollut, joten koulu on saanut siirtyä uuteen käytäntöön suhteellisen rauhallisesti.

Ikäluokat ovat myös pienet ja tyhjiä oppilaspaikkoja on, jolloin sijoittuminen on sujunut.

 

Artikkelikuva: Novidan automaatiopuolella pääsee tutustumaan monenlaisiin nykytekniikan järjestelmiin. Jatkuvan haun kautta opiskelun pääsee aloittamaan nykyään lähes milloin vain.