Huovutuksessa tarvitaan näkemystä ja laastareita

Sanni Kallonen innostui huovutuksesta vajaa pari vuotta sitten. Ensimmäisen näköisteoksensa hän teki reilu vuosi sitten kesällä ja nyt hahmoja on kertynyt jo useita kymmeniä.

– Olen aina pitänyt taiteesta ja käsitöistä. Olen piirtänyt, maalannut, virkannut, veistellyt puusta ja muovaillut. Nyt vaan materiaali on vaihtunut, mutta kolmiulotteinen muotoilu on aina kiinnostanut, Sanni kertoo.

Hän ei oikein osaa kertoa, mikä huovutuksessa on niin hienoa, että se voitti muut harrastukset. Varsinkin ensimmäisen näköisteoksen jälkeen Sannille valkeni, että tämä on se juttu.

– Ja onhan se tietenkin kivaa, aikaa vievää mutta kivaa. Ja ainakin vielä siinä on mukana myös tietty uteliaisuus, osaanko ja pystynkö tekemään tuollaista tai tuollaista.

 

Sannilla on lista hahmoja, joita hän aikoo tulevaisuudessa tehdä. Jokainen näköishahmo ei suinkaan synnyt yhtä helposti.

– Esimerkiksi Mike Monroen kanssa tuntui, että ei tule mitään. Sitten karsin kuvia, joiden mukaan yritin Mikea tehdä ja lopulta onnistuin. Forrest Gumpin hahmon kanssa huovutus neuloja katkesi paljon, yleensä neulat kestää monta hahmoa, mutta en tiedä mikä Forrestissa on niin vaikeaa.

Yhden hahmon kanssa aikaa kuluu useita päiviä. Tekeminen alkaa kasvoista, se on mukavinta ja samalla haastavinta, kun taas tasaiset isot pinnat ovat tylsiä, mutta niitäkin hahmoissa on väkisin.

– Olen nyt tehnyt hieman pienempiä hahmoja juuri siksi, mutta toisaalta ihan pieniä minikokoisia näköishahmoja ei huovuttamalla voi tehdä, sillä materiaali ei taivu ”tarkaksi.”

Hahmoja on yleensä tukevoittamassa rautalankarunko, jonka ympärillä on huovutettua vanua ja kun tarvitaan pinnassa väriä, niin se on villaa. Villa ja vanu sopivat molemmat huovutukseen.

 

Huovutushahmojen ympärille Sanni on alkanut koota yhteisöä. Hänellä on facebook-sivut ja Instagram-tili nimellä Made by SanniK.

– Olen tehnyt pieniä videoita, joissa hahmoni seikkailevat. Ne löytyvät fb-tilin Videot-osiosta ja päivittelen tileille muutenkin uusimmat kuulumiset.

– Hahmoja en ole myynyt, vielä. Varsinkin isojen hahmojen tekemiseen saattaa mennä jopa kaksi viikkoa, niin hinnaksi muodostuu aika huima.

Uudessakaupungissa Sannin huovutuksia on ollut muutamassa yhteydessä esillä ja lisäksi hän on kutsuttuna käynyt Seinäjoen ja Turun käsityömessuilla esittelemässä töitään.

– Kovasti niistä on tykätty ja monta mielenkiintoista keskustelua niiden ympäriltä syntyi.

Sannin hahmot ovat olleet myös kympin uutisten kevennyksenä.

 

Huovuttaminen ei vaadi suuria tiloja tai välineitä. Vanun ja villan lisäksi tarvitaan huovutusneuloja ja huovuttaa voi vaikka olohuoneessa, syntyneet roskat voi helposti siivota.

– Ja laastareita menee, varsinkin alkuvaiheessa pistin aika usein sormeeni, mutta nyt se on onneksi vähentynyt.

Huovuttaminen on periaatteessa helppoa, mutta persoonallisen ja hyvän lopputuloksen saamiseen tarvitaan taiteellista näkemystä. Mielikuvituksesta taas on hyötyä, kun keksii perushuovutukseen erilaisia mielenkiintoisia lisäelementtejä.

 

Sannin huovutustöitä voi käydä ihastelemassa kirjaston näyttelytilassa joulukuun 21. päivään asti.

 

Artikkelikuva: Sanni Kallosen huovuttama Forrest Gump -hahmo.

Sanni Kallonen löysi näköishahmojen huovutuksesta taiteelliselle lahjakkuudelleen hyvän kohteen.

 

Näköishahmojen lisäksi Sanni on tehnyt paljon muitakin ilmeikkäitä huovutuksia.