Henkilöautoviennin arvo vuositasolla ylittämässä tuonnin arvon

Valmet Automotiven Mercedes-sopimuksen myötä henkilöautojen tuonti Suomeen ja vienti Suomesta ovat viimeisen puolentoista vuoden ajan ollut arvoltaan ensimmäistä kertaa ikinä lievästi viennin eduksi.

Tänä vuonna autotehtaan kesälomaseisokin aikana tuonti oli toki selvästi suurempaa, mutta juuri valmistuneen lokakuun tullitilaston mukaan vienti on alkuvuotena ollut kokonaisuutena vähän mutta selvästi niskan päällä.

Kuten oheisesta kaaviosta näkyy, henkilöautojen vienti on ollut lähes joka kuukausi hieman arvokkaampaa kuin tuonti. Poikkeuksen muodostaa tietenkin elokuu ja myös lokakuu, jolloin tuonnissa oli nousupiikki.

Tuonnin arvo on viime vuosina vaihdellut voimakkaasti. Vuoden 2008 ennätyksellisestä 3,3 miljardista eurosta seurasi todella jyrkkä ja nopea lasku lamavuoden 2009 1,4 miljardiin euroon. Tänä vuonna kymmenen kuukauden tuonnin arvo on jo 2,2 miljardia eli koko vuoden arvo lienee nousemassa noin 2,6 miljardin euron paikkeilla.

 

Henkilöautojen viennin arvo oli tuonnin tapaan edellisessä huipussaan juuri ennen lamaa vuonna 2008, jolloin se oli 1,9 miljardia, mutta laski sen jälkeen nopeasti pienimmillään reiluun 200 miljoonaan euroon.

Uusi nousu tapahtui 2014 ja sen huippuna viime vuonna henkilöautoja vietiin Suomesta 2,3 miljardilla eurolla. Luku oli vielä reilu 300 miljoonaa pienempi kuin tuonnin arvo.

Tänä vuonna viennin arvo tulee nousemaan uuteen ennätykseensä ja ensimmäisen kerran todennäköisesti myös tuontia suuremmaksi.

Lokakuun loppuun mennessä autoja oli kuluvana vuonna viety viime vuoden verran eli koko vuoden viennin arvo noussee noin 2,7 miljardiin euroon.

 

Kappalemäärässä tuonti voittaa edelleen selvästi viennin. Viimeisen puolentoista vuoden aikana vain muutamana kuukautena autojen on viety enemmän kuin tuotu, mutta yleensä ero on ollut noin 2000 autoa kuukaudessa tuonnin ollessa noin 12 000 autoa ja viennin 10 000 kappaleen vaiheilla.

Lokakuun loppuun mennessä henkilöautoja oli tuotu Suomeen 120 000 kappaletta ja viety 98 000 kappaletta.

Viime vuonna koko vuoden vientimäärä oli 98 000 kappaletta, joten se ylittyy selvästi.

Vuonna 2015 päästiin 105 000 vientimäärään, mutta sekään ei ole ennätysvuosi.

Tullin tilaston mukaan kappalemääräisesti eniten Suomesta on viety autoja vuonna 2008, määrä oli tuolloin 121 000 kappaletta.

Siihen ei tänä vuonna tulla todennäköisesti aivan pääsemään, mutta nyt viedyt autot ovat selvästi arvokkaampia ja arvossa menossa on siis ennätysvuosi.

 

Artikkelikuva: Autoja satamassa odottamassa rahtausta Saksaan.