Kymmeneskään kerta ei tuonut selitystä

Putkea kierrettiin jälleen viikonloppuna hiki päässä. Kymmenennen kerran Vahterusringissä järjestettyä Röret Runt 300 -pyöräilyä oli laajennettu kolmipäiväiseksi ja osanottajia olikin yhteensä yli 80.

Kolmipäiväisyyteen siirryttiin osin turvallisuuden ja osin osanottajamäärän jatkuvan kasvun vuoksi. Nyt päivät oli jaettu ajajien ajonopeuden mukaan ja se vähensi huomattavasti ohitustilanteita, jotka tarkoista ohjeista huolimatta ovat aina turvallisuusriski.

Päivän osanottajamäärä on rajattu noin 30:een. Ennakkoilmoittautumisia tuli laajennuksesta huolimatta niin, että tapahtuma oli täynnä hyvissä ajoin. Sairastumisista ja viime hetken peruuntumisista johtuen noin kymmenkunta ilmoittautunutta joutui jäämään pois.

 

Aliisa Priha.

Tapahtuman ideahan on jäätävän yksinkertainen, polje Vahterusringin kilometrin pituista kuntopuolta ympäri niin monta kertaa kuin kunto, pyörä tai pää kestää.

Osanottajien mukaan se on yleensä pää, joka ensimmäiseksi antaa periksi. Tapahtuman epävirallisena nimenä onkin Tyhmäpyöräilyn klassikko, sillä mitään järkevää selitystä kilometrin lenkin polkemiselle muutama sata kertaa ei kukaan ole tapahtuman kymmenvuotisen historian aikana keksinyt eikä ole oletettavaa, että sitä löytyy lähivuosinakaan.

Täydet 300 kilometriä päivän aikana on vuosien varrella polkenut moni ja onpa joku tehnyt sen kahtena peräkkäisenä päivänä. Tänä vuonna täyden matkan pyöräilijöitä ei ollut kuin muutama, mutta 200 tai 250 kilometriä sai moni kokoon.

– Parempi lopettaa, kun on vielä terävänä. Väsyneenä virheiden mahdollisuus kasvaa ja rinki monine mutkineen ja mäkineen vaatii jatkuvaa tarkkaavaisuutta, kertoi oman pyöräilynsä 150 kilometrin jälkeen lopettanut helsinkiläinen Aliisa Priha.

 

Aliisa oli mukana jo viime vuonna Röret Runt -tapahtumassa ja kuukausi sitten hän kävi kerran ajamassa Vahterusringissä 100 kilometriä ja on parin viikon päästä tulossa uudelleen.

– Meillä on silloin Finska Kompaniet -seuran oma pyöräilypäivä täällä, silloin ajan 200 kilometriä.

Aliisa harrasti aiemmin suunnistusta, mutta vaihtoi muutama vuosi sitten pyöräilyyn, sillä siinä pysyy oikealla reitillä helpommin.

– Vähän myös juoksen ja hiihtelen, mutta pääasiassa pyöräilen. Harrastan kaikenlaista pyöräilyä, minulla on maantiepyörä, cyclocrosspyörä, maastopyörä ja myös aika-ajopyörä.

Talvisin pääsee maastopyörällä lenkille lähes ympäri vuoden ja joskus Aliisa ajaa sisätiloissa maantiepyörällä vastusrullien päällä.

– Sisällä paikallaan ei kyllä jaksa kauaa kerrallaan. Tämä Vahterusring on erinomainen harjoituspaikka, tällaisia ei muualla Suomessa ole. Harmi vaan että tänne tulee niin pitkä matka.

Vahterusringin etu on vakio-olosuhteet ja vaihteleva reitti. Kilometrin kierroskin on ruhtinaallisen pitkä verrattuna siihen, että jotkut ajavat urheiluhallin 400 metrin rataa talvella ympäri.

– Ihanan älytön tapahtuma ja siksi niin hieno.

 

Artikkelikuva: Röret Runt 300 -tapahtuma oli tänä vuonna kolmepäiväinen.

Aliisa Priha vauhdissa.