Nuorisotilatkin uuteen sihy-keskukseen

Nyt ei olla varautumassa tulevaisuuteen vaan keksimässä tulevaisuutta ja sen jälkeen tekemässä sitä, totesi projektipäällikkö Marko Kivistö esitellessään torstai-illalla Viikaisilla kaupunginvaltuuston puheenjohtajiston järjestämässä tilaisuudessa käynnissä olevan uuden sihy eli sivistys- ja hyvinvointikeskuksen tilannetta.

Kivistö viittasi siihen, että uudesta hankkeesta on todellakin tulossa Suomen oloissa jotain ainutlaatuista ja siihen on siksi suhtauduttava asian vaatimalla vakavuudella.

Kivistö kertoi hankkeesta joulukuussa kaupunginvaltuuston kokouksessa (ukinytin juttu http://ukinyt.fi/wordpress/arkistot/9577). Siihen nähden esiin tuli muutamia uusia seikkoja, aikataulu on toki pysynyt samana eli uuteen rakennukseen päästään opiskelemaan, ja mitä kukakin siellä nyt tulee tekemään, syksyllä 2023.

 

Marko Kivistö.

Uutta oli ainakin se, että nuorisotilat tulevat uuteen sihy-keskukseen ja nykyisistä Vantin tiloista luovutaan.

– Nuorisotyöntekijä on uudessa keskuksessa myös päivällä ja tällä pyritään entistä paremmin löytämään ja auttamaan syrjäytymisvaarassa olevia, Kivistö sanoi.

 

Uusi, ainakin nimen perusteella, on myös kokonaisuuteen tuleva kaupunkiverstas. Sen perusta on aiemmin päätetty digikirjasto, mutta tila sisältää paljon muutakin, josta on vasta hahmotelmia olemassa.

Verstas viittaa tekemiseen ja hahmotelman mukaan tilassa voisi olla vaikkapa 3D-tulostusmahdollisuus ja muita vastaavia vempaimia, joita ihmisten ei kannata kotiinsa hankkia vaan tarvitessaan poiketa verstaalle hyödyntämään sen mahdollisuuksia.

 

– Eri suunnitteluryhmissä on tehty hyvää työtä. Ohjenuorana on tilojen mahdollisimman tehokas käyttö, joka toisaalta tekee helpommaksi yhtenä tavoitteena olevan ihmisten uudenlaisen kohtaamisen.

Esimerkiksi kulttuuriryhmässä on kielletty uusien tilojen miettiminen vaan muiden rakennuksiin tulevien tilojen mahdollisimman monipuolinen hyödyntäminen.

 

Hankkeen parissa puurtavat myönsivät, että tiedottaminen jäi viime vuonna kaiken muun jalkoihin. Kivistö käy jatkossakin jokaisen valtuuston kokouksessa kertomassa missä mennään ja valtuuston kokouksethan ovat kaikille avoimia, joten sitä kautta tietoa on kyllä saatavissa. Kaiken lisäksi valtuuston kokoukset on helmikuusta lähtien mahdollista nähdä netissä, joko suorana tai myöhemmin.

– Hanke tulee myös saamaan omat nettisivut ja rakennuksen hahmottamista varten tullaan rakentamaan demotila.

Tosin konkreettisesta rakennuksesta ei saada vielä pitkään aikaan mitään tietoa, sillä rakennuksen suunnittelun tulevat tekemään kilpailutukseen lähtevät toimijat ja niitä väännetään lähes koko kuluva vuosi.

– Kaupunki ei suunnittele mitään vaan antaa mukaan lähteville palveluntarjoajille reunaehdot. Rakennus voi valmiina olla yksi, kaksi tai kolmekerroksinen ja sijaita Viikaistenmäelle miten vaan, käytössä oleva alue huomioiden.

 

Tilaisuus oli järjestetty erityisesti elinkaarihankkeen ominaisuuksien selvittämiseksi, siihen osaan ukinyt palaa huomenna.

 

Artikkelikuva: Kyseessä ei ole hahmotelma uudesta sihy-keskusrakennuksesta vaan Uudenkaupungin vanha asemakaava jostain 1600-luvun alusta, johon uuteen rakennukseen rakennukseen tulevat toiminnot on luettelonomaisesti ympätty.