Vahterusringissä oli maraton-viikonloppu

Vahterusringissä juostiin lauantaina perinteinen Rinkimaraton ja sunnuntaina oli vuorossa uutuutena Ski Maraton eli 42 kilometrien suksien kanssa.

Rinkimaratonilla on täyspitkän maratonin (42 195 metriä) lisäksi tarjolla puolikas eli noin 21 kilometriä, kymppi ja vitonen. Osanottajia oli yhteensä kuutisenkymmentä.

Henri Ansio oli nopein täydellä maratonilla.

Maratonilla selvästi kovinta vauhtia piti Henri Ansio. Hän on tunnettu ultrajuoksija, jonka erikoisalaa ovat mäkijuoksut, sekä ylös- että alaspäin.

– Mitään erityistä tavoitetta ei tänään ollut vaan matka sujui harjoituksen merkeissä. Olin täällä pari vuotta sitten ja nyt meni muutama minuutti nopeammin, vaikeuksia ei ollut matkan aikana, Ansio kertoi maalissa eikä rasituksen merkkejä juuri näkynyt.

Kalevi Saukkonen on eniten maratoneja kiertänyt suomalainen, 2300 maratonin raja todennäköisesti ylittyy tänä vuonna.

Ansion vauhti oli alkukierrosten jälkeen muutaman sekunnin vaihtelulla 3:50 kilometri kohden ja loppuajaksi muodostui 2:41:46.

– Pidän mäkisestä lenkistä, joten tämä sopi minulle mainiosti. Alkumatkalla oli reitillä paljon lyhempien matkojen juoksijoita, joiden ohittelu vähän hidasti.

Ansion keskisyke oli alle 150 lyöntiä minuutissa eli loppukierroksia lukuun ottamatta matka sujui hänelle kevyttä peruskuntolenkin vauhtia.

– Keväällä olen menossa 80 kilometrin vuorijuoksuun Espanjaan, siellä noustaan vuoren huipulla, matkan aikana nousua tulee noin kaksi kilomeriä. Ennen sitä ei ohjelmassa ole tärkeitä kilpailuja vaan treeniä.

Koko maratonin taivalsi läpi 22 miestä ja yhdeksän naista, puolikkaalla pääsi maaliin 11 kilpailijaa, kympillä 13 ja vitosella kaksi.

Sunnuntaina kisattiin hiihtoputkessa ensimmäistä kertaa Ski Maraton. Alun perin oli tarkoitus olla oma erillinen kisa sekä perinteiselle että vapaalle hiihtotavalla, mutta ilmoittautuneita ei lopulta tullut niin paljon, että olisi tarvittu erillisiä lähtöjä.

Nopeimmin 42 kierrosta sujakoi vapaalla tavalla Marko Alin, jonka aika oli 1:49:02 eli kierros sujui keskimäärin noin kahdessa minuutissa ja 40 sekunnissa. Alin on tunnettu pitkän matkan taitaja ja saavuttanut kärkisijoja mm. Pirkan hiihdossa.

Alinin kanssa taivalsi pitkään perinteisesti tasatyönnöllä matkaa taittanut Heikki Isoranta, hänkin Pirkan hiihdon kärkinimiä. Viimeisillä kilometreillä Isoranta joutui antamaan Alinille periksi ja jäi lopulta tästä 49 sekuntia. Kolmas oli perinteisellä tavalla hiihtänyt Ami Laamo ja neljäs putkea isännöivä Jarno Ihala vapaalla tavalla ajalla 1:55 ja sekunnit.

Osanottajia ensimmäisellä kerralla oli toistakymmentä, joka oli sopiva määrä tapahtuman testaamiseksi. Ensi talvena kisa järjestetään jo joulukuussa, jolloin se ei mene niin pahasti päällekkäin ulkohiihtojen kanssa.

Molempien tapahtumien tulokset löytyvät tästä: http://www.resultfellows.com/2019/uusikaupunki/

Artikkelikuva: Rinkimaraton-tapahtumaan osallistui yli 60 juoksijaa.