Ihmiskoe koululaisilla

Uudenkaupungin valtuutetut mitä ilmeisimmin ymmärtävät vielä vähemmän Sihyn mukanaan tuomasta pedagogiikasta kuin hyväkuntoisten koulujen hävittämisestä. Siksi lainaan seuraavassa kasvatustieteen professori Kari Uusikylän yllä olevalla otsikolla 14.11. julkaisemaa blogikirjoitusta
– Suomessa on menossa ihmiskoe… Harva miettii, mitkä arvot meitä todella ohjaavat… Saan monilta opettajilta vihaisia viestejä avokonttoripedagogiikasta ja digihössötyksen vaaroista…. Kuka saa hyödyn ihmiskokeesta? Kuka saa mainetta ja pääsyn pöytiin, joissa nöyrät palkitaan? Kuka saa rakentaa uusia jättikouluja ja millä rahalla, opettajat kysyvät.


Ajankohtainen kysymys myös täällä. Toistaiseksi julkisuudessa ei ole nähty ensimmäistäkään kuvaa tulevasta viihtymiskeskuksesta, ja lopullisten kustannusten hintahaarukka on levällään kymmeniä miljoonia.
Avoin tiedottaminen olisi tarpeen ja totuuden mukainen budjetti on julkaistava välittömästi., kuten Teppo Varpe peräsi Vakka-Suomen Sanomissa 28.11.
– Päiväkotilasten psykiatriset ongelmat ovat kaksinkertaistuneet. Kouluissa suuri osa oppilaista voi huonosti innovaatioiden keskellä. Aikuiset pakenevat avokonttoreista kotiin, koska metakan keskellä ei voi tehdä töitä. Mutta lasten pitäisi siihen pystyä ja vielä pysyä jotenkin järjissään koneiden kanssa. Meneillään on karmiva ihmiskoe, nyt luodaan uusi ihmislaji: ilmiömäinen diginatiivi-koodaaja-osaaja.


Lasten oikeuksien päivä oli 20.11. Miten ne toteutuvat Ukissa, kun tänne ollaan tuomassa pedagogiikkaa, joka on Ruotsissa jo huonoksi havaittu ja siitä ollaan siellä luopumassa.
– Iso avotila on joskus tarpeen, mutta monipuolisia menetelmiä voi käyttää paremmin omassa luokassa. Metelissä hortoileva, opettajaa etsivä lapsi tarvitsee kuitenkin syliä eikä muistitikkua!

Ukin demotilaan on palanut rahaa jo yli 100.000 euroa. Tilan esittelyssä 16.11. ei vähimmässäkään määrin selvinnyt, miltä sihy-koulun tilat tulevat näyttämään. Selityksenä kuultiin, etteivät uudet avotilat ole näin suuret. Siinäpä demotilaa kerrakseen! Kerran rakennettua ei pystytä enää päivittämään normaalisti toimivaksi kouluksi
– Kuka ottaa vastuun markkinahumusta ja kasvatuksellisesti sokeiden maallikkosaarnaajien ohjaamasta koulun ihmiskokeesta. Tuskin kukaan.


Entä ukilaiset valtuutetut ja vanhemmat? SiHy on tuomassa meille Uusikylän voimakkaasti kritisoiman avokonttorikoulun. Kuka sitä todella haluaa? Vai tuleeko se vain puoli vahingossa, hävitettävien koulujen tilalle nousevan viihtymiskeskuksen kylkiäisenä? Valtuutetut, perehtykää asiaan kunnolla!


Seppo Lohtaja
kouluvaari, Uusikaupunki