Puuveneet valtaavat Pakkahuoneen rannan lauantaina

Tulevana viikonloppuna kokoontuvat puuveneet, niiden omistajat ja niistä kiinnostuneet jälleen runsain joukoin Pakkahuoneen vierasvenesatamaan. Viidennen kerran järjestettävästä Puupaatei Pakkahuoneel -tapahtumasta on jo muodostunut perinne.
Tapahtuma alkoi aikanaan Vanhat puutalot -tapahtuman kylkiäisenä ja se pidettiin samaan aikaan. Sitten puutalotapahtuma muuttui joka toinen vuosi järjestettäväksi ja siirtyi syyskuun puolelle.
– Syyskuun alkaa olla pienten veneiden kannalta vähän riskialtis aika ja siksi me pidimmekin tapahtuman edelleen elokuussa, kertoo Asmo Hällfors, joka on yksi tapahtuman puuhahenkilöistä.

Ensimmäiset veneet saapuvat rantaan jo perjantaina, mutta suurin osa vasta lauantaina. Jonkin verran veneiden määrä tulee riippumaan keleistä.
– Yhteydenottoja puuveneiden omistajilta on tullut Raumalta ja Kustavin suunnalta ja alustavasti sieltä on luvattu tulla, mutta kelit ratkaisevat. Varsinkin Rauman suunnalta ei huonolla kelillä tänne kannata yrittää.
Veneissä ei mitään virallista ilmoittautumista ole, mutta viime vuosina niitä on paikalla käynyt yli nelisenkymmentä ja siihen samaan varmaan tälläkin kertaa päästään.
– Osa veneistä on paikalla vain muutaman tunnin, osa voi olla olla parjantaista sunnuntaihin, mutta siinä lauantain puolen päivän aikaan on varmaan se hetki, kun niitä on eniten.

Suurin osa puuveneistä tulee vesitse, mutta todennäköisesti muutama keskeneräinen tuodaan myös maitse rannalle katsottavaksi.
– Rannalla on sitten puuveneisiin liittyvää tavaraa myynnissä, kuten tervaa ja saaristolaisleipää, sekä muutama puuveneen tekijä ja muita alan käsityöläisiä esittlemässä taitojaan. Mahdollisesti tai todennäköisesti sukellushistoriallinen seura tulee tänäkin vuonna paikalla antamaan sukellusnäytöksen.
Paikalle on myös tulossa ihmeteltäväksi vanha toimiva kuulamoottori.
– Tapahtuma järjestetään täysin talkoovoimin ja se on ilmainen, joten mitään ilotulituksia tai muita ohjelmanumeroita ei järjestetä, vaan puuveneet ovat pääosissa

Sen verran muuta ohjelmaan tapahtuman ympärillä on, että Pakkahuone järjestää Pakkahuoneen torilla lauantaina laituritanssit.
Merihistoriallisen seuran toteuttama kirja uusikaupunkilaisista puuveneen tekijöistä on saatu valmiiksi, mutta vielä alkuviikolla ei ollut varmuutta siitä, ehtiikö kirja painosta lauantain tapahtumaan.
Se olisi sopiva erittäin sopiva lisä tapahtumalle, kuin kirsikka kakkuun.

 

Artikkelikuva on viime vuoden tapahtumasta.